Tüm Kategoriler

Toluene - Toluen Nedir | Toluen Nerelerde Kullanılır | Toluen Özellikleri

05-04-2022 15:08
Toluene - Toluen Nedir | Toluen Nerelerde Kullanılır | Toluen Özellikleri

                                                                             TOLUEN NEDİR ?

Toluen özellikle boya incelticilerde kimyasal çözücü olarak kullanılır. Bir solvent olarak, kauçuk ve matbaa mürekkebi gibi çeşitli ürünlerin hammaddesi olarak bir çok önemli endüstriyel uygulamaya sahiptir.

Toluen oldukça yanıcı olan ve dissosiyatif anestetik etkileri olan renksiz bir sıvıdır. Bu nedenden dolayı bir çok alanda uçucu madde olarak kullanılmaktadır. Bununla birlikte toluen yüksek oranda solunduğunda toksiktir ve ciddi nörolojik sorunlara neden olmaktadır.

Laboratuvar kimyasalları için Tıklayınız

TOLUENİN KİMYASAL ADI NEDİR ?

Bu madde için tercih edilen kimyasal isim toluen iken, sistematik IUPAC ( Uluslararası Saf ve Uygulamalı Kimya Birliği) adı metilbenzendir. Sistematik isim bileşiği oluşturan iki moleküler gruptan bahsettiği için daha açıklayıcıdır. Fenil metan, toluol ve anisen gibi başka isimleride bilinir.

Toluen, renksiz aromatik bir hidrokarbondur, yani ben benzen halkası bileşenine sahiptir. Kimyasal olarak, bir fenil grubuna bağlı bir metil grubu (CH3) ile mono-ikimeli bir benzen türevidir. C7H8 kimyasal formülüne sahiptir.

Laboratuvar kimyasalları için Tıklayınız

TOLUENİN KİMYASAL ÖZELLİKLERİ NELERDİR ?

Görünüm : Renksiz Sıvı

Kaynama Noktası : 110,6 °C

CAS numarası : 108-88-3

Yoğunluk : Tolune 20°C'de 0.87 g/ml yoğunluğa sahiptir. Karşılaştırıldığında suyun yoğunluğu 9,97 g/ml'dir. Toluenin suya kıyasla nispeten düşük yoğunluğu , suyla karışmamasının bir nedenidir; diğer sebep ise polar olmamasıdır.

Dipol Momenti : 0.36 D

EINECS Numarası : 203-625-9

GTİP Kodu : 29023000

IUPAC Adı : Metilbenzen

Erime noktası : -93 °C

Molar kütle : 92.14 g/mol

Moleküler formül : C7H8

Bağıntılı bileşikler : Metilsikloheksan

Çözünürlük : 0,47 g/l

Viskozite : 0,59 cP

 

https://www.blabmarket.com/

TOLUENİN KİMYASAL YAPISI NEDİR ?

Toluen kendisine bir metil grubu eklenilmiş bir benzen halkasına sahip aromatik bir hidrokarbondur. Benzenden sonraki en basit hidrokarbon toluendir. Bu bileşiğin moleküler yapısı aşağıda gösterildiği gibidir :

 

Aromatik hidrokarbonların sistematik isimlendirilmesi, eklere ve eklerin konumlandırılmasına dayanmaktadır. Eklerin konumlarına göre orto,meta ve para örneklerini dahil edebilirsiniz. Örneğin ;

Tek ikameli aromatik hidrokarbon bileşikleri , örnek olarak fenil ve ve ardından ekli hidrokarbonun adı kullanılarak adlandırılır. Örneğin toluene fenil metanda denilmektedir. Benzer şekilde etilen eki olan bir aromatik hidrokarbon , moleküler yapısı aşağıdaki şekilde gösterilerek feniletin olarak adlandırılabilir :

Öte yandan, bir benzen halkasında birden çok ikame söz konusu olduğunda, ikame edicilere mümkün olan en düşük sayılar verilmektedir. Bir benzen halkasında sadece iki ek olduğunda ortak terminoloji kullanılabilmektedir.

·Orto (o - ) (1 – 2 yerleştirme )

·Meta ( m - ) (1 – 3 yerleştirme )

·Para ( p - ) (1 – 4 yerleştirme )

Örneğin ; o – Xylene olarak da yazılan orto ksilen aşağıdaki moleküler yapıya sahiptir.

 

TOLUENİN TEHLİKELERİ NELERDİR ?

 

 

Toluenin toksititesi, kanserojen olan benzenin toksitetsi kadar yüksek değildir. Toluenin kanserojen olduğunu gösteren hiçbir kanıt olmamasına rağmen, bir hidrokarbona maruz kalmanın aşağıda sıralamış olduklarım dahil bir çok büyük tehlikesi mevcuttur.

·Yanıcılık

·Aspirasyon Tehlikesi

·Cilt Tahrişi

·Solunduğunda nörolojik tehlike

·Üreme sisteminde oluşabilecek tehlikeler

·Hamile kadınlar tarafından solunduğunda bebekte oluşabilecek kalıtsal bozukluklar

Toluenin sanayide ki üretimi, petrol rafinerinden ve etilenin bir yan ürünü olarak da yapılabilmektedir. Ayrıca toluen diğer aromatik hidrokarbonların üretimi için temel madde olarak kullanılmaktadır. Benzine bir katkı maddesi olarak ve boyalarda, cilalarda, çeşitli reçine türlerinde birincil bileşen olarak toluen kullanılmaktadır.

Toluenin düşük yada orta düzeyde solunması aşağıda ki semptomlara neden olabilmektedir :

·Yorgunluk ve ya halsizlik

·Geçici hafıza kaybı

·Beyinde oluşan motor bozukluğu, sersemlik

·Mide bulantısı ve kusma

·İştah kaybı

·İşitme kaybı

·Renk körlüğü

 

TOLUENİN KULLANIM ALANLARI

Toluen çok sayıda ticari ve endüstriyel uygulama alanalarına sahiptir. Boyalarda, cilalarda, incelticilerde, yapıştırıcılarda, oje çıkarıcılarda, baskı ve deri tabaklama işlemlerinde kullanılır. Metil benzen ayrıca bir fulleren göstergesi olarak kullanılabilir ve toluen diizosiyanat içeren bir madddedir.

Toluen , fulleren gibi karbon nanotüplerde kullanılan bir çözücüdür. Ayrıca ince polistiren kitleri için çimento olarak da kullanılır. Toluen biyolojik deneylerde hemoglobinin parçalanması ve kırmızı kan hücrelerinin ortaya çıkarılması için kullanılmaktadır.

Ayrıca toluen içten yanmalı motorlarda, benzinli yakıtlarda da kullanılmaktadır.

Toluen kozmetik ve deterjan ürünlerinde de mevcuttur. Özellikle oje çıkarıcı asetonlarda yüksek oranda toluen mevcut olmaktadır.

Tarım sektöründe ki bir çok böcek ilacının içerisin de de toluen mevcut olmaktadır.

 

 Toluen için Tıklayınız

TOLUENİN NERELERDE SATILMAKTADIR ?

Toluen , kimyasal maddeler satan mağazalarda yada www.blabmarket.com gibi online satış platformlarında satılmadır.

 

 https://www.blabmarket.com/

TOLUEN FİYATLARI ;

Toluen için fiyat ve ürün bilgisi edinmek için Tıklayınız

 

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.