Takometre Nedir? | Çeşitleri Nelerdir? | Hangi Araçlarda Takometre Zorunludur?
Takometre Nedir?
Takometre ya da devir saati; bir araçtaki motorun ya da bir nesnenin dönüş hızını dakikada devir (RPM) cinsinden ölçen cihaza verilen isimdir. Pervane kanadı, genleşme silindiri ve milin dönüş hızını hassas bir şekilde ölçebilir ve motor, fan, çamaşır makinesi, tekstil, otomobil, uçak, gemi ve diğer birçok endüstride yaygın olarak kullanılabilir.
Yaygın olarak bulunan takometre türleri şunlardır:
- Analog takometreler: İğne ve çevirmeli arabirim tipinden oluşur. Okumaların depolanması gibi özellikleri yoktur. Ortalama ve sapma gibi ayrıntıları hesaplayamazlar. Burada hız, harici bir frekansın gerilim dönüştürücüsü kullanılarak gerilime dönüştürülmesidir. Bu voltaj daha sonra analog bir voltmetre ile gösterilir.
- Dijital takometreler: Bir LCD veya LED okumasından ve depolama için bir bellekten oluşur. Bunlar istatistiksel işlemler gerçekleştirebilir ve her türlü zamana dayalı miktarın hassas ölçümü ve izlenmesi için uygundur. Dijital takometreler bugünlerde daha yaygındır. Kadranları ve iğneleri kullanmak yerine sayısal okumalar sağlar.
- Temaslı ve temassız takometreler: Temas tipi dönen mil ile temas halindedir ve manyetik sensörde bir optik kodlayıcı kullanır. Temassız tip mobil uygulamalar için idealdir ve bir lazer veya optik disk kullanır. Bu iki tür de veri toplama yöntemleridir.
- Zaman ve frekans ölçüm takometreleri: Her ikisi de ölçüm yöntemlerine dayanır. Zaman ölçüm cihazı, gelen darbeler arasındaki zaman aralığını ölçerek hızı hesaplar; frekans ölçüm cihazı ise gelen darbelerin frekansını ölçerek hızı hesaplar.Zaman ölçüm takometreler düşük hız ölçümleri için idealdir ve frekans ölçüm takometreler yüksek hız ölçümleri için idealdir.
Takometre Nasıl Çalışır?
Takometrenin çalışma biçimi önce sensöre bağlıdır. Araç motorunun dönme hızını ve çalışma hızını ölçebilmek için takometre tercih edilir. Bunun için sensörler kullanılır. Sensörler ile aracın ateşleme sistemi enjeksiyonu, ısınması gibi faktörlere bakılır. Aynı zamanda elde edilen diğer veriler de aracın genel durumu için tercih edilir. Sensör aşamasının ardından alınan veriler incelenir ve sinyal aşamasına geçiş yapılır. Sensörler, motorun hızını ölçmek için sinyal göndermeye başlarlar. Her sinyal takometre ekranı üzerinde ortaya çıkar. Takometre üzerinde ortaya çıkaranlar sinyal tarafından gönderilen belirtilerdir. Bu belirtiler takip edilerek ölçüm yapılır.
Takometre Uygulama Alanları Nelerdir?
- Otomobiller, uçaklar, kamyonlar, traktörler, trenler ve hafif raylı araçlar
- Lazer aletler
- Tıbbi uygulamalar
- Analog ses kaydı
- Çok sayıda makine ve ana taşıyıcı
- Trafik hızını ve hacmini tahmin etmek için.
Hangi Araçların Takometre Zorunluluğu Vardır?
Takometre zorunluluğu, birçok ülkede veya bölgede belirli türdeki araçlar için uygulanır ve genellikle yerel trafik güvenliği düzenlemelerine tabidir. Hangi araçların takometre zorunluluğuna tabi olduğu, ülkeye, bölgeye ve hatta aracın türüne göre değişebilir.
Ticari kullanım için tasarlanmış kamyonlar, otobüsler ve benzeri ticari araçlar genellikle takometre zorunluluğuna tabidir. Bu tür araçlarda takometre, sürücülerin hızlarını ve motor devir hızlarını sürekli olarak izlemelerine yardımcı olur.
Bazı bölgelerde kamyon ve tır römorkları için de takometre zorunlu olabilir. Ayrıca büyük ve yüksek performanslı motosikletlerde takometre zorunluluğu olabilir. Çünkü takometre motosiklet sürücülerinin motor devir hızlarını izlemelerine ve sürüşlerini daha iyi kontrol etmelerine yardımcı olur.
Tarım ve inşaat makineleri gibi özel amaçlı araçlarda da takometre zorunlu olabilir. Bu tür araçların motorlarının performansını ve verimliliğini izlemek için kullanılır.
Takometre Cihazları Nerelerde Satılır?
https://www.blabmarket.com/ adresini ziyaret ederek de kolaylıkla takometre cihazları için siparişlerinizi oluşturabilirsiniz.
Takometre Fiyatları
Cihazları incelemek ve fiyat bilgisini edinmek için Tıklayınız.