Tüm Kategoriler

Süzgeç Kağıdı Nedir ve Nasıl Kullanılır

23-02-2021 14:58
Süzgeç Kağıdı Nedir ve Nasıl Kullanılır

SÜZGEÇ KAĞIDI ( FİLTRE KAĞIDI) NEDİR?

 

Filtre kağıdı, laboratuvarda yaygın olarak kullanılan sarf malzemelerden biridir. Normalde yuvarlak şekillidir. Genellikle pamuk elyafından yapılır ve bileşenleri filtrelemek için kullanılır. Filtre kağıtları normalde fiberden yapılır. Filtreleme, sadece sıvının geçebileceği gözenekli bir ortamın araya sokulmasıyla katıların sıvılardan ayrılması için kullanılan mekanik-fiziksel işlemdir. Sıvıdaki aşırı büyük katılar, yüzeyde ve ayrıca filtre ortamının matrisi içinde tutulur.

Filtre kağıdının çeşitli özellikleri vardır. Önemli parametreler ise; ıslak mukavemet, gözenek yapısı, partikül tutma, hacimsel akış hızı, uyumluluk, verimlilik ve kapasitedir.

Kağıtla iki süzme mekanizması vardır; hacim ve yüzey. Hacim filtrasyonu ile partiküller filtre kağıdının büyük bölümünde yakalanır. Yüzey filtrasyonu ile partiküller kağıt yüzeyinde yakalanır.

Hammaddeler farklı kağıt hamurlarıdır. Kağıt hamuru yumuşak ağaç, sert ağaç, lif ekinleri, mineral liflerden olabilir. Yüksek kaliteli filtreler için, çözünen hamur ve merserize kağıt hamuru kullanılır.

Filtre kağıtları araştırırken, piyasada geniş uygulama yelpazesine uyacak farklı seçenekler mevcuttur ve işiniz için en iyi türü seçtiğinizden emin olmanız önemlidir. Genel olarak kullanılan iki farklı filtre kağıdı türü vardır: Kantitatif ve Kalitatif

 

 

Filtre Kağıdı Çeşitleri Nelerdir ?

Filtre kağıtları, biyolojiden kimyaya kadar birçok farklı alanda laboratuvar deneylerinde yaygın olarak kullanılmaktadır. Kullanılan filtre tipi, prosedürün amacına ve kullanılan kimyasallara göre farklılık gösterecektir. Genellikle filtre kağıtları, yerçekimi veya vakum filtrasyonu gibi laboratuvar teknikleriyle kullanılır.

Kromatografinin farklı aşamaları boyunca laboratuvar filtre kağıtları, ayırma ve saflaştırma işlemlerinde büyük bir rol oynar. Bu filtrasyon ürünleri, solvent filtrelemede, selüloz analizinde ve ayrıca bir dizi endüstriyel uygulamada oldukça kullanışlıdır ve ayırma ve saflaştırmayı içeren herhangi bir laboratuvar veya endüstriyel proses için sahip olunması gereken bir üründür.

Sadece saflaştırma ürünleri olmanın ötesine geçen bir laboratuvar filtre kağıdı, farklı amaçlar için farklı varyantlarda gelir. Her tür laboratuvar filtre kağıdı, farklı kapasiteler, farklı filtreleme seviyeleri sunar ve ayrıca belirli uygulamalarda belirli numuneler için yapılır. Bu mikrofiltrasyon ürününün doğru endüstriyel ve araştırma ihtiyaçlarında uygulanması, genel kromatografik süreç için oldukça faydalı olabilir.

 

Tüm filtre kağıtlarını incelemek için Tıklayınız

 

 

 

Nitel Filtre Kağıdı / Kalitatif Filtre Kağıdı

Malzemelerin belirlenmesi ve tanımlanması için rutin ayırmanın gerekli olduğu uygulamalarda kalitatif filtre kağıtları kullanılır. Çok sayıda laboratuvar uygulaması için çok çeşitli tutma / akış hızı kombinasyonları mevcuttur. Nominal tutma, 150µm ila 320µm arasında çeşitli kalınlıklarda 2 µm ila 20 µm arasında değişebilir. Filtrasyon hızı, bu özelliklerden etkilenir ve çok yavaştan çok hızlıya kadar değişir. Nitelik Filtre Kağıtlarında külleme sonrası oluşan kül miktarı % 0,13 'ü geçmez.

Kantitatif Filtre Kağıtları / Sertleştirilmiş Filtre Kağıtları, çökeltinin geri kazanılacağı kantitatif ve gravimetrik analizlerin yanı sıra basınç veya vakumlu filtrasyon için kullanılır. Kalitatif Filtre Kağıtları, malzemeleri ayırmak, belirlemek ve tanımlamak için kalitatif analitik teknikler için kullanılır.

Kantitatif Filtre Kağıtlarında, bir fırında külleme sonrasında üretilen kül miktarı % 0.0009 'dan fazla değildir. Üretim sırasında üreticiler, kağıdı külsüz hale getirmek ve yüksek saflık elde etmek için asitle yıkama yöntemini kullanırlar. Kül içermeyen filtre kağıdı, 0.1 mg'dan daha az kül içeriği ile de mevcuttur. Bu ağırlık, analitik terazide göz ardı edilebilecek kadar minimumdur. Niteliksel Filtre Kağıtları söz konusu olduğunda, ıslak mukavemet genellikle düşüktür.

Özetle, bir filtre kağıdı alırken göz önünde bulundurulması gereken ana özellikler şunlardır:

·Niteliksel veya Niceliksel analize mi ihtiyacınız var ?

·Hangi partikül tutma / nominal gözenek boyutu gereklidir?

·Yüksek ıslak mukavemetli kağıt gerekli mi?

·Hangi çap gereklidir?

·Kağıdın küllenmesi gerekiyor mu?

 

 

Cam Mikrofiber Filtreler

Bu cam mikrofiber filtreler iki şekilde gelir - bağlayıcı cam mikrofiber ve bağlayıcı içermeyen cam mikrofiber. Her iki filtre kağıdı türü de % 100 borosilikat camdan yapılmıştır ve mikron altı aralıklar kadar küçük olan partiküllerin filtrasyonu ve tutulması için mükemmeldir. 500 santigrat derece gibi son derece yüksek sıcaklıklarda kullanılabilirler ve çok hızlı akış hızlarına sahiptirler.

Bu filtre kağıtları, ince kılcal yapıları nedeniyle oldukça emicidir ve tamamen şeffaf yapılabildikleri için sıvı sintilasyon sayma yöntemleri, nokta testleri ve hatta mikroskobik incelemeler için iyi çalışır. Bir ön filtre ile birlikte kullanıldığında, bu mikrofiber filtreler daha büyük hacimlerin üstesinden gelebilir ve partikül yükleme kapasitesi büyük ölçüde artırılabilir.

Selüloz Filtreler

Genel filtrasyon amaçları için selüloz filtreler mükemmel bir seçimdir. Bu tip filtre kağıdı, en az% 98 alfa selüloz içeriğine sahip olacak şekilde işlenen yüksek kaliteli pamuk astarlardan yapılır. Bir dizi farklı laboratuvar uygulaması için idealdirler ve farklı tutma ve akış hızları için seçenekler mevcuttur.

Selüloz filtreler çeşitli derecelerde sertlik ve saflıktadır. Bu, onları çeşitli numunelerin genel filtrasyonu için ideal hale getirir. Aynı zamanda değişen kimyasal dirence sahiptirler, bu nedenle doğaları gereği asidik veya agresif olabilecek numuneler için bile uygun hale getirirler.

 

 

Kalitatif Filtre Kağıdı Seçimi

Malzemeyi belirlemek, ayırmak ve tanımlamak için kullanılan doğru Nitel Filtre Kağıdını seçmek için aşağıdaki faktörlerin dikkate alınması gerekir:

Kimyasal Uyumluluk - Bu, bir maddenin başka bir maddeyle karıştırıldığında ne kadar kararlı olduğunun bir ölçüsüdür. Nitel Filtre Kağıdı malzemesi, filtre edilecek çözücü ile reaksiyona girmemelidir.

Gözenek Boyutu - Gözenek boyutu, süzüntünün içinden geçmesine izin veren süzme kağıdının gözeneklerinin boyutudur. Gözenek ne kadar yoğunsa, filtre kapasitesi o kadar yüksektir.

Islak Mukavemet - Islak mukavemet, Kalitatif Filtre Kağıdının ıslakken ne kadar iyi tutabileceğinin bir ölçüsüdür. Islak güçlendirilmiş Niteliksel Filtre Kağıdı Kimya Laboratuvarı, kuvvetli asidik veya alkali çözeltilerin filtrasyonu için kullanılabilir.

Kullanılan Filtrasyon Yöntemi - Temel gravite filtrasyonu için selüloz veya kağıt filtreler kullanılır. Ateşlemenin gerekli olduğu Gravimetrik Analizler için cam mikrofiber filtreler kullanılmalıdır.

Filtrasyon Verimliliği - Bu, filtreleme kağıdı tarafından durdurulabilen ve tutulabilen doğru boyutu ve doğru miktarda partikülü içerir. Elyaf çapı ne kadar küçükse, Nitel Filtre Kağıdı ortamının filtrasyon verimliliği o kadar yüksek olur.

 

 

Kantitatif Filtre Kağıdı Seçimi

Kantitatif Filtre Kağıtları, test numunesine dahil edilen madde miktarını belirleyen uygulamalarda kullanılır. Laboratuvar için bu filtre kağıdı, gravimetrik analiz ve endüstriyel analizlerde numunelerin hazırlanması için tasarlanmıştır. Üç formda mevcuttur: Külsüz, Sertleştirilmiş Düşük Kül ve Sertleştirilmiş Külsüz.

Kantitatif Filtre Kağıdı seçimini belirleyen faktörler:

Filtre kağıdının boyutu - Filtreleme kağıdının boyutu büyükse, etki alanı büyük olacaktır. Bundan dolayı daha az direnç sunacak ve uzun süre kullanılabilecektir.

Filtre malzemesindeki bağlayıcı içeriği - Bu, filtreleme sürecini etkiler. Filtre kağıdının laboratuvar için açık bir lif yapısı, kaba ve hacimli çökeltilerin filtrasyonu için yararlı olabilirken, filtre kağıdındaki sıkı bir lif matrisi ince taneli çökeltileri yakalamak için iyi olacaktır.

Islak Mukavemet - Kantitatif Filtre Kağıdı, basınç ve vakumlu filtrasyona dayanacak yüksek ıslak mukavemete sahip olmalıdır.

Filtreleme Teknikleri - Kantitatif Filtre Kağıdı seçimi, yıkama veya boşaltma gibi filtreleme tekniğinin türüne bağlı olacaktır.

 

 

 

SÜZGEÇ KAĞIDI ( FİLTRE KAĞIDI) NASIL KULLANILIR ?

 

 

 

Süzgeç Kâğıdı Kesme ve Katlama

Bir süspansiyondaki katı taneciklerin ayrılması için karışım, bir huni içine yerleştirilen süzgeç kâğıdından geçirilir. Bu işleme süzme, işlemde kullanılan özel kâğıtlara ise süzgeç kâğıdı denir. Kâğıtlar büyük tabakalar hâlinde ya da (genellikle 12 cm çapında) dairesel kesilmiş olarak bulunur.

·Tabakalar hâlindeki süzgeç kâğıtları, uygun büyüklükte kare biçiminde kesilir. Kare hâlinde kesilen kâğıtlar, tam ortadan dörde katlanır.

·Kâğıdın kapalı köşesinden tutulur, açık köşe çeyrek daire şeklinde kesilir.

·Kesilen ya da dairesel olarak kesilmiş bulunan kâğıt, tam ortadan dörde katlanır. Süzgeç kâğıdı katlarından biri bir yanda, diğer üçü bir yanda olacak şekilde açılır.

·Koni şeklini alan kâğıt, her iki elin baş parmaklarıyla iç kısımlardan itilerek huniye yerleştirilir.

·Sol el ile kâğıdın huni içine itilmesi sürdürülürken pisetten püskürtülen saf su ile kâğıt ıslatılır.

·Bu şekilde kâğıdın huniye boşluksuz olarak yapışması sağlanır.

·Süzgeç kâğıdının yüksekliği huni ağzından 1 cm aşağıda olmalıdır. Gerekirse süzgeç kâğıdının üç kat olan kısmındaki serbest uç koparılır.

 

 

Çeşitli Sektörlerde Filtre Kağıdı Kullanımı

Yiyecek ve İçecek

Su arıtma tesisleri

Eczacılık

Kozmetik ve İlaç Sektörü

Kimya laboratuvarları

Araştırma ve Test Laboratuvarları

Mikroelektronik ve Yarı İletkenler

Endüstriyel alanlar

 

SÜZGEÇ KAĞIDI KİMYA

Vakum Altında Süzme

 

 

Süzme işlemini çabuklaştırmak için, süzgeç altından bir su trompu veya vakum pompası yardımı ile hava boşaltılır. Vakum altında süzme işleminde, toplama kabı olarak vakum uygulanmasına uygun niteliklerde ve biçimde yapılmış "Nuçe erleni" kullanılır. Süzgeç görevini ise, Büchner hunisi, hirsch hunisi ve çeşitli süzme krozelerinden biri üstlenebilir.

·Büchner hunisi: Dibi geniş ve delikli porselen süzgeç. Gerektiğinde huni dibine süzgeç kağıdı yerleştirilebilir.

·Hirsch hunisi: Dibe doğru daralan, dibi gözenekli cam huni. Çökelek miktarı az olduğundan tercihen kullanılır.

·Gooch krozesi: Dibi delikli porselen kroze. Tabanında ince çökelekleri süzmek için, gözenekli camdan bir disk bulunur.

·Sinterize cam dipli kroze: Sinterize gözenekli camdan bir tabanı vardır. İri, orta ve küçük tanecikli çökelekler için farklı gözenek boyutlarına sahip türleri vardır.

 

Huni İle Basit Süzme

 


Sıcak çözeltilerin süzülmesi sırasında ısı kaybı elden geldiği kadar önlenmelidir. Aksi takdirde sıcaklık düşmesi ile çözünürlük azalacağından süzgeç kağıdında ve huni borusunda kristaller meydana gelir ve bunlar süzmeyi güçleştirir. Soğumayı önlemek için hızlı süzmek veya huni ve süzgeç kağıdındaki kristalleşmeyi önlemek için süzmeye başlamadan önce bunların ısıtılması gereklidir.

İşlem için önce filtre kağıdı doğru şekilde katlanıp huni içerisine yerleştirilmelidir. Erlenin üzerine yerleştirilen huni içerisine süzme yapılacak çözelti yavaşça dökülür. Alttaki erlende kala kısma süzüntü denir. Çözeltinin döküldüğü kap süzüntü ile tekrar çalkalanarak bir defa daha süzülür.

 

SÜZGEÇ KAĞIDI ÇEŞİTLERİ - RENKLERİ

 

 

Kantitatif Filtre Kağıtları - Sertleştirilmiş Külsüz Sınıflar

Bunlar, yüksek ıslak mukavemet ve kimyasal dirence sahip üstün kantitatif filtre kağıtlarıdır. Bu filtreler külü son derece düşük bir seviyeye indiren asitle sertleştirilmiştir.

Beyaz Bant: 8 µm - Orta

Orta tutma ve akış hızına sahip genel amaçlı sertleştirilmiş külsüz filtre kağıdı. Son derece saf ve güçlü sert bir yüzey. Kuvvetli asit ve alkaliye karşı yüksek kimyasal direnç. Metallerin gravimetrik analizinde sıklıkla kullanılır

Siyah Bant: 20-25 µm - Hızlı

Gravimetrik analiz sırasında asit / alkali çözeltilerdeki iri parçacıkların ve jelatinimsi çökeltilerin hızlı filtrasyonu.

Tipik uygulamalar arasında hayvansal gıda ürünlerinde lif, süt ve krema içinde jelatin, çimentoda klorür ve klorür ve kömür ve kok içindeki fosfor uygulamaları için uygundur

Mavi Bant: 2,5 µm - Yavaş

Zorlu koşullar altında ince partiküllerin yüksek tutulması. Yavaş akış hızı. Mükemmel kimyasal ile çok sert ve güçlü direnç. Genellikle gravimetrik metal tayinlerinde kullanılır.

 

 

Kalitatif Filtre Kağıtları

Mavi Bant: 10-15 µm – Yavaş

10-15 μm gözenek boyutuna sahiptir. Bu filtre kağıdı sınıfı, 1. Sınıf filtre kağıdından daha fazla filtreleme süresi gerektirir. Bu filtre kağıdı, atmosferdeki belirli kirleticileri izlemek ve toprak testi için kullanılır.

Beyaz Bant: 15-20 µm - Orta

15 - 20 μm gözenek boyutuna sahiptir. Bu filtre kağıdı sınıfı, tarımsal analiz, hava kirliliği izleme ve diğer benzer deneylerde birçok farklı alan için yaygın olarak kullanılmaktadır.

Siyah Bant: 20-25 µm - Hızlı

20 - 25 μm gözenek boyutuna sahiptir. Bu filtre kağıdı sınıfı, tüm standart kalitatif filtre kağıtları arasında en büyük gözenek boyutuna sahiptir. Deney sırasında jeolojik sıvıların veya organik ekstrelerin temizlenmesi için hızlı filtre olarak çok kullanışlıdır.

 

 

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.