Sıcaklık Kontrolü: Laboratuvar Termometreleri ve Uygulama Alanları
Termometre, sıcaklığı ölçmek için tasarlanmış bilimsel bir araçtır.
Termometrelerin genel çalışma prensibi esnek maddelerin özellikle sıvıların ısı geçişi karşısında genleşmeleridir. Sıcaklıkları birbirinden farklı iki cisim birbirine temas ettiğinde sıcaklıkları aynı oluncaya kadar ısı alışverişi yaparlar. Termometrenin içindeki madde ölçmek istediğimiz maddeye temas ettiğinde o madde daha sıcaksa ondan enerji alarak genleşecek, madde daha soğuksa kendisi enerji kaybederek büzülecektir. Bu değişimi gözlemleyerek ölçüm yapmak istediğimiz maddenin kaç derece olduğunu belirlemiş oluruz.
Günlük kullanımda en çok sıvılı termometreler, bunların içindeyse cıvalı termometreler tercih edilir. Civanın donma sıcaklığı çok düşük olmadığından çok soğuk bölgelerde verimli kullanılamaz bu gibi yerlerde donma sıcaklığı daha düşük olan alkollü termometreler kullanılmaktadır.
Çok sık tercih edilmese de gazlı termometrelerin de kullanım alanları mevcuttur. Sıcaklığa göre gazın hacmindeki ya da basıncındaki değişiklik gözlemlenerek sıcaklığın kaç derece olduğu öğrenilir. Bu termometrelerin artısı en ufak sıcaklık değişime hızlı ve büyük miktarda tepki vermeleri ve az değişmeleri bile gözlemleme imkânı sunmasıdır.
Metal termometreler ise hassasiyeti düşük olmasına karşın endüstriyel alanlarda yüksek sıcaklıkları ölçmede kullanılır. Aynı şekilde azotlu termometreler de 1600 dereceye kadar yüksek sıcaklıkları ölçmede kullanılır. Bu derecelerden yüksek sıcaklıklarda pirometre denilen kızıl ötesi termometreler kullanılır. Bu termometreler sıcaklığı maddeye direkt temas etmeden sadece ışıma yoluyla hesaplarlar
Sıcaklığı ölçme kavramı eski zamanlara dayanır, ancak termometre olarak adlandırılabilecek ilk cihaz 17. yüzyılın başlarında icat edilen ve Termoskop olarak bilinen ilkel cihaz, sıcaklığa duyarlı sıvı olarak alkol kullanan İtalyan bilim adamı Galileo Galilei tarafından geliştirilmiştir.
Ancak, Termometrenin Babası olarak anılan kişiyi biliyor musunuz?
Daniel Gabriel Fahrenheit, Termometrenin Babası olarak bilinir çünkü 1714'te ilk güvenilir cıva termometresini icat etti, ayrıca 1724'te Fahrenheit ölçeği olarak bilinen standart bir sıcaklık ölçeğini tanıttı. Suyun donma ve kaynama noktalarını 180 aralığa bölen Fahrenheit ölçeğini tanıttı.
Daniel Gabriel Fahrenheit'in katkıları bilim ve teknoloji üzerinde kalıcı bir etki yarattı ve günümüze kadar sıcaklığı anlama ve ölçme şeklimizi şekillendirdi. Çalışmaları modern termometrinin temelini attı.
Aynı yüzyılın ilerleyen zamanlarında, mucit Anders Celsius, Celsius veya Santigrat ölçeği adı verilen sayısal bir ölçek geliştirdi. İlk gerçek tıbbi termometre 1867'de Sir Thomas Allbut tarafından icat edildi.
Neredeyse yüz yıl boyunca termometreler temelde değişmedi. Günümüzde modern termometreler sıcaklığı ölçmek için bir tür elektrik sensörü kullanıyor ancak Fahrenheit ve Celsius tarafından 1700'lerde geliştirilen sayısal ölçekler hala kullanılıyor.
İhtiyaçlarınıza uygun tüm termometre çeşitlerini incelemek için web sitemizi ziyaret edin.