pH Metre Kullanımını ve Dikkat Edilmesi Gereken Noktaları
pH Metre Kalibrasyon Sorunları
Bu İpuçlarına Göz Atın!
pH metreler – En çok Karşılaşılan Kalibrasyon Sorunlarının Çözüm - İpuçları
pH Metre pH Metre pH Metre pH Metre pH Metre pH Metre pH Metre pH Metre pH Metre pH Metre pH Metre pH Metre pH Metre pH Metre pH Metre pH Metre pH Metre pH Metre pH Metre pH Metre pH Metre pH Metre pH Metre pH Metre pH Metre pH Metre
pH, neredeyse her su kalitesi uygulamasında ölçülen önemli bir parametredir . Tat (asit = taze, nötr = yumuşak, alkali = yenmez) ve gıdanın korunmasında rol oynar. Çevresel örnekleme ve izlemde, yüksek veya düşük pH değerleri kirliliğin göstergesi olabilir. Atık su arıtmada birçok arıtma işlemi pH'a bağlıdır. Biyoteknolojide, immünolojik test solüsyonlarının üretimi sırasında pH yakından izlenmelidir. Bunlar, pH ölçümünün değerli bir araç olduğunu gösteren birçok uygulamadan sadece birkaçıdır.
Doğru pH verileri istiyorsunuz. Kim istemez ki? Doğru verileri hak ediyorsunuz, ancak doğru pH verileri için sık sık kalibre etmeniz gereklidir.
Elektrotun eğimini ve sıfır noktasını belirlemek için elektrot kalibrasyonu gereklidir. Her ikisi de zamanla değişebileceğinden, sıklıkla kalibrasyon gereklidir.
Kalibrasyon sıklığı uygulamalara bağlıdır, bazı uygulamalarda günlük kalibrasyon gerekirken, bazılarında sadece haftalık veya aylık kalibrasyon gerekebilir. Ağır kontamine, düşük iyonlu, kuvvetli asidik ve yüksek sıcaklıklı solüsyonlarda ölçüm yapılırken daha sık kalibrasyon yapılması önerilir.
Tamam, kalibre etmemiz gerektiğini biliyoruz, ancak bir nedenle pH probunuz kalibre edilmiyor.
pH metre Kullanımını
pH metre kalibrasyon sorunları yaşıyorsanız kontrol etmeniz gereken birkaç şey vardır.
1. Probun Ömrünü Kontrol Edin
2. Rutin Bakım Yapın
3. Probda Fiziksel Hasar Kontrolü Yapın
4. pH Probunun Hiç Kuru Kalmadığından Emin Olun
5. Cihazınızla Kullanılan Sıcaklık Probunu Kontrol Edin
6. Kalibrasyon için Daima Taze, Kullanılmamış pH Tamponları Kullanın
7. En Az 2 Noktalı Kalibrasyon Gerçekleştirin
8. İlk Tampon 7’lik Olmalıdır
9. Mümkünse Kalibrasyonu Fabrika Varsayılanına Sıfırlayın
10. Her Tampon için Prob Yanıt Süresini Kontrol Edin
11. Her Tampondaki Millivolt Değerlerini Kontrol Edin
12. Aralık Dışı Kalibrasyonları Asla Kabul Etmeyin
13. Elektrolit Seviyesini Kontrol Edin
14. Yeniden Doldurma Kapağını Açın / Kapatın
15. Bağlantı ve Sıcaklık Sensörü Birlikte Daldırılmalıdır
16. Seçilen Tampon Setini Kontrol Edin
1. Probun Ömrünü Kontrol Edin
pH ölçüm cihazınız için problar genellikle 6-12 ay dayanır. Bu, probun kullanılıp kullanılmadığına bakılmaksızın geçerlidir. Markaya göre üzerinde bulunan kodlar, pH probunuzun yaşını belirleyecektir. Buna göre probun son kullanım tarihini belirleyebilirsiniz.
2. Rutin Bakım Yapın
pH probunuzu temiz tutmak, pH kalibrasyon sorunlarını ortadan kaldırmaya yardımcı olabilir. pH elektrotları genellikle haftalık veya aylık temizlik gerektirir. Kalibrasyon ve rutin bakım bilgileri için daima ölçüm cihazı ve elektrot kılavuzlarını kontrol edin.
Bir pH elektrodunu temizlemeden önce, distile veya deiyonize (DI) suyun elektrot saklama veya ıslatma için kullanılmaması gerektiğine dikkat edilmelidir. Bu, elektrotta kalıcı hasara neden olabilir. Ancak, temizlerken, başka bir solüsyona aktarırken elektrodu durulamak için DI suyunun kullanılması önerilir. Ayrıca, pH elektrotlarının mekanik olarak değil kimyasal olarak temizlenmesi tercih edilir.
pH metre Probu üzerindeki referans bağlantı noktası temiz değilse, prob yanıt vermeyebilir.
Saha Elektrotları:
Tıkanmış bir referans bağlantı noktası olasılığını azaltmak için elektrodu düzenli olarak 15-30 dakika boyunca 1: 1 ağartıcı su solüsyonunda ıslatın.
Probunuzda sert tortular oluşmuşsa, pH probunu sirke veya 1M (molar) HCL (hidroklorik asit) içinde yaklaşık 3 dakika bekleterek temizleyebilirsiniz. Sirke içinde, sert birikintileri gidermek için daha uzun süre bekletme gerektirebilir.
Laboratuvar Elektrotları:
Elektrodu 0,1 M HCL veya 0,1 M NaOH (sodyum hidroksit) içine 5 dakika kadar yerleştirin. Birikme giderilmezse, asit veya alkali konsantrasyonu artırılmadan önce çözelti dikkatlice yaklaşık 40 ° C'ye (122 ° F) kadar ısıtılmalıdır.
3. Probda Fiziksel Hasar Kontrolü Yapın
Probunuz hasar görmüşse, ampul camı kırılmışsa, camda çatlak vb. varsa prob değiştirilmelidir.
Elektrotlar plastik veya cam elektrot gövdesine sahip olabileceğinden, "cam elektrot" terimi, elektrot gövdesini oluşturmak için kullanılan malzemenin göstergesi değildir. Daha ziyade, "cam elektrot", membran malzemesini (yani cam membranı) tanımlamak için kullanılır.
Plastik gövde elektrotları cama göre daha sağlamdır ve çatlama olasılığı daha düşüktür, buna karşın cam elektrotlar tipik olarak daha geniş bir çalışma sıcaklığına sahiptir. Cam elektrotlar da genellikle yeniden doldurulabilir.
Ne olursa olsun, bariz görsel fiziksel hasar varsa, pH sensörünü değiştirmek en iyi seçenektir.
4. pH Probunun Hiç Kuru Kalmadığından Emin Olun
PH probunuzu daima nemli bir ortamda veya tampon 4 solüsyonuna daldırılmış olarak saklayın. PH probunuzun kurumuş olduğunu fark ederseniz değiştirilmesi gerekebilir. PH 4 tamponunda saklamak, saklama ortamında sensörü kaplayabilecek ve okumalarınızı etkileyebilecek tortulaşmayı önlemeye yardımcı olur.
Yanlış saklanırlarsa tüm pH elektrotları kalıcı olarak hasar görebilir. Bir pH elektrodunun depolanmasına ilişkin yapılabilecek öneriler, elektrodun depolanacağı sürenin uzunluğunun yanı sıra elektrot tipine bağlı olarak değişir. Saklama süresi veya elektrot tipine bakılmaksızın, pH elektrodunun kurumasına izin verilmemelidir. Ayrıca pH elektrotları asla deiyonize suda saklanmamalıdır. Elektrolitin sızmasını da ortadan kaldırmaya yardımcı olduğu için pH 4 tampon kullanın.
PH probu kurumuşsa ne yapmalı? Durum böyleyse hemen elektrodu uygun bir solüsyona batırmak elektrotu başarılı bir şekilde rehidre edebilir. Saha elektrotları pH 4 tamponuna, laboratuar elektrotları 3 M KCl (Ag + içermeyen) solüsyonuna yerleştirilmelidir. Hem laboratuvar hem de saha elektrotları en az 24 saat ıslatılmalı ve daha sonra yeniden kalibre edilmelidir. Rehidrasyondan sonra elektrot performansı zayıfsa ve sonraki temizleme prosedürleri başarısız olursa, elektrotun değiştirilmesi gerekebilir.
5. Cihazınızla Kullanılan Sıcaklık Probunu Kontrol Edin
Probunuzun sıcaklık özelliklerini kontrol edin. Elektrot eğimi çözeltinin sıcaklığına bağlı olduğundan sıcaklık probu spesifikasyon dışı ise pH doğru çalışmayacaktır. PH verilerinin doğruluğu, sıcaklık verilerinin doğruluğuna bağlıdır. Termistör kalibre edilemez, bu nedenle sıcaklık sensörünüz artık iyi değilse elektrodu değiştirmeniz gerekecektir.
6. Kalibrasyon için Daima Taze, Kullanılmamış pH Tamponları Kullanın
Kalibrasyon için asla aynı tamponları tekrar kullanılmamalıdır. Tamponlar kalibrasyon için kullanıldıktan sonra kontamine olduğu varsayılır ve tekrar kullanılmamalıdır. Tamponların yeniden kullanılması, yavaş yanıt veren pH probu performansına veya hiç kalibre edilememesine neden olabilir. Bu yeniden kullanım, probun veya tamponların pH kalibrasyon arızasına neyin sebep olduğunu belirlemeyi de zorlaştırabilir.
Kullanılmış tamponlar sadece en iyi kullanım seçeneği olarak, son kullanımda probun yıkanması için olabilir.
Süresi dolan tampon solüsyonları kullanılmamalı ve tampon şişeleri açık bırakılmamalıdır. Havadaki karbondioksit, bazik tampon solüsyonlarının pH'ını değiştirebilir, bu nedenle bazik tampon şişeleri sadece kısa bir süre açılmalıdır. Mümkün olan en kısa sürede açılmış tampon kapları kullanılmalıdır.
7. En Az 2 Noktalı Kalibrasyon Gerçekleştirin
En az 2 noktalı kalibrasyon gerçekleştirmek en iyisidir ve pH 7 tamponu bu noktalardan biri OLMALIDIR. Kullanılan pH tamponları en az iki pH birimi kadar farklılık göstermeli ve beklenen pH koşullarını desteklemelidir. Numunenin pH 7'nin üzerinde olması beklenmedikçe, CO2absorbe ederek pH değerleri hızla değiştiği için bazik tamponlar kullanılmamalıdır.
3 noktalı kalibrasyonlar tipik olarak numune pH koşulları iyi anlaşılmadığında kullanılır. Asimetri ve eğim, hem 2 hem de 3 noktalı kalibrasyonlar için belirlenir.
1 noktalı kalibrasyon, elektrot eğimini değil, yalnızca sıfır noktasını belirleyecektir. 1 noktalı kalibrasyonların kullanım aralığı sınırlıdır ve sadece pH 7 tamponu ile tamamlanmalıdır. Elde edilen pH değeri, önceki sonuçlarla karşılaştırmak için kullanılabilir, ancak mutlak bir değer değildir.
Taşınan herhangi bir yer değiştirmiş tampon ölçüm hatasına yol açabileceğinden, elektrot ve kalibrasyon kabı, aşağıdaki çözelti ile kalibrasyon noktaları arasında durulanmalıdır. Örneğin, pH 7'de kalibre etmeyi tamamladıysanız ve pH 10'a kalibre etmeye hazırlanıyorsanız, pH 10 tamponuyla durulayın. Alternatif olarak, elektrot deiyonize suyla durulanabilir, ardından dikkatlice kurulanmalıdır. Kalibrasyon kabı her zaman temiz olmalıdır. Elektrot daldırıldığı sürece kalibrasyon kabının boyutu tipik olarak önemli değildir.
8. İlk Tampon 7’lik Olmalıdır
Her zaman gerekli olmasa da (bazı cihazların otomatik tampon tanıma özelliği vardır), en iyisi kalibrasyona pH 7 tamponuyla başlamaktır ve kolayca Standart Çalışma Prosedürünüzün (SOP) bir parçası olabilir.
pH kalibrasyonu iki aşamalıdır:
1.Nernst denklemine dayalı yeni bir elektrot eğimi oluşturun ve
2.Sıfır noktasını ayarlayın.
Her ikisi de zamanla değişebileceğinden, sık kalibrasyon gereklidir.
Asimetri potansiyeli / noktası olarak da bilinen sıfır noktası, tipik olarak elektrot pH 7 tamponuna yerleştirildiğindeki mV değeridir. Teorik sıfır noktası, 0 mV'dir.
Referans ve algılama elektrodu aynı pH değerine sahip bir çözelti içindeyse, teorik olarak potansiyellerinde hiçbir fark olmamalı ve pH metrede 0 mV gösterimi ile sonuçlanmalıdır. Yeni bir elektrot, dikkatlice hazırlanmışsa tipik olarak yalnızca birkaç mV olan bir değere sahip olacaktır.
9. Mümkünse Kalibrasyonu Fabrika Varsayılanına Sıfırlayın
Bazı cihazlarda bu özellik bulunmayabilir, varsayılan kalibrasyona geri dönmek kalibrasyon hatası uyarılarının kaldırılmasına yardımcı olabilir. Kullanıcı kılavuzu bu görevi yerine getirmek için uygun işlem yönergelerini sağlayacaktır.
10. Her Tampon için Prob Yanıt Süresini Kontrol Edin
Tepki süresi 60 saniyeden uzun olmamalı ve iyi elektrotlar bu süre içinde kararlı olmalıdır. Bu yanıt süresi, probunuzun ömrüne ve temizliğine bağlı olabilir ve yavaş bir yanıt, elektrotun eski veya kirli olduğunu gösterir.
Kalibrasyon sırasındaki sorunlar, eskimiş bir elektrottan kaynaklanıyor olabilir. Elektrotlar kullanılmasa bile genellikle 6-12 ay dayanır. Elektrotlar, zorlu çalışma koşullarında (güçlü asitler, yüksek sıcaklıklar) kullanılırsa daha hızlı aşınarak daha yavaş bir elektrot tepkisi, eğim değişikliği ve asimetride değişiklik (sıfır noktası) ile sonuçlanır.
11. Her Tampon için Millivolt Değerlerini Kontrol Edin
PH değerlerini görüntülemek yerine, sensör performansını kontrol ederken veya kalibre ederken mV değerlerini cihazda görüntülemek en iyisidir. Bazı cihazlarda bu özellik bulunmayabilir.
Her tamponda gözlemlenen mV değerleri aşağıdaki gibi olmalıdır:
Tampon 7: 0 ila +/- 50 mV olmalıdır.
Tampon 4: pozitif yönde, tampon 7 mV değerinden uzakta 165 ila 180 mV olmalıdır.
Tampon 10, negatif yönde, tampon 7 mV değerinden uzakta 165 ila 180 mV olmalıdır.
12. Aralık Dışı Kalibrasyonları Asla Kabul Etmeyin
Aralık dışı kalibrasyonu kabul ederseniz, probunuz doğru şekilde kalibre edilmeyecektir. Aralık dışı kalibrasyon kabul edilirse, doğru bir pH verisi elde edemezsiniz.
13. Elektrolit Seviyesini Kontrol Edin
Yeniden doldurulabilir elektrotlar için, elektrolitin dolum seviyesinin, ölçüm solüsyonu seviyesinin en az 2 cm üzerinde olduğundan emin olun. Kirlenmişse elektroliti değiştirin.
14. Yeniden Doldurma Kapağını Açın / Kapatın
Yeniden doldurulabilir bir referans içeren laboratuvar elektrotları için kalibre etmenin ve bir ölçüm almanın ilk adımı, yeniden doldurma kapağını açmaktır. Marka ve modele bağlı olarak, yeniden doldurma açıklığı bir kaydırıcı veya bir durdurucudur . Kalibrasyon ve ölçüm sırasında yeniden doldurma ağzı her zaman açık olmalıdır.
15. Bağlantı ve Sıcaklık Sensörü Birlikte Daldırılmalıdır
Referans bağlantı noktası tamamen çözelti içine daldırılmalıdır. Sıcaklık için pH'ı doğru bir şekilde belirlemek için sıcaklık sensörü de çözelti içinde olmalıdır.
16. Seçilen Tampon Setini Kontrol Edin
Tampon çözeltilerinin pH değerleri sıcaklığa bağlıdır ve yanıt, üreticiden üreticiye değişebilir. Ayrıca, bir tampon setindeki tamponların pH değerleri bir setten diğerine değişebilir. Yeni pH ölçerler, kullanılan tampon seti doğru bir şekilde ayarlandığında, ilgili sıcaklık profili için otomatik olarak ayarlanır.