Mikrobiyoloji Laboratuvar Malzemeleri
Mikrop Nedir, Nerelerde Bulunur?
Mikroplar çıplak gözle göremeyeceğimiz yaşayan organizmalardır. Bakteriler, fungiler, virüsler, pironlar ve protozalar gibi farklı sınıflara ayrılırlar. Aynı zamanda mikroskobik parazitler de bu gruba dahildirler. Mikroplar doğada her yerde bulunabilirler. Mikroplar, normal flora (zarar vermeyen) veya patojenik mikroplar (hastalıklara neden olan) olarak, çevremizde, bitki, hayvan veya insan vücudu üzerinde / içeresinde bulunabilirler. Bazı mikroplar sadece bir konak üzerinde yaşama imkanı bulsa da mikropların büyük bir kısmı doğada birçok konağın üzerinde veya içerisinde yaşayabilirler. Yani mikroorganizmalar çevremizde, üstümüzde ve içimizdedirler bu nedenle mikroorganizmalar önemlidir çünkü hayatımızın her yönünü etkilerler.
Mikrobiyoloji Nedir?
Mikrobiyoloji daha önce bahsettiğimiz "mikrop” adı verilen ve gözle görülemeyen tüm bu canlıları inceler. Bu mikroplar besin döngüsü, biyolojik bozulma, ilkim değişikliği, gıda bozulması, hastalıkların nedeni/kontrolü ve biyoteknolojide kilit rol oynarlar. Mikroplar çok yönlülükleri sayesinde pek çok şekilde kullanılabilirler. Hayati önem taşıyan ilaçların imalatı, biyoyakıt üretimi ve yiyecek / içeceklerin işlenmesi bu kullanım alanlarından bazılarıdır. Yani mikrobiyoloji mikroorganizmalara ilişkin temel anlayışımızı onların morfolojilerini, metabolizmalarını, fizyolojilerini, üremelerini ve genetiklerini inceleyerek genişletmeyi amaçlar. Bu nedenle mikrobiyoloji araştırmaları yaşanabilir bir dünyada sağlıklı bir nüfus için gıda, su ve enerji güvenliğini sağlama konusunda önemli bir role sahiptir.
Mikrobiyoloji Laboratuvarında Hangi İşlemler Yapılır?
Mikrobiyoloji laboratuvarları öncelikle mikroorganizmaların kültürlenmesi, incelemesi ve tanımlanması üzerine çalışmalar yapar. Mikrobiyoloji laboratuvarında uygulanan temel teknikler şunlardır;
1. Aseptik teknikler ve Sterilizasyon
2. Mikrobiyolojik Ortamın Hazırlanması
3. Aşılama ve İnkübasyon
4. Bakteri Sayımı
5. Mikroorganizmaların Tanımlanması
Mikrobiyoloji Laboratuvarında Kullanılan Malzemeler Nelerdir?
Peki mikrobiyoloji uzmanları tüm bu uygulamaları yaparken hangi ürünlere ihtiyaç duyarlar? Mikrobiyoloji laboratuvarında kalıcı malzemeler ve tek kullanımlık ürünler olmak üzere bir çok malzeme kullanılmaktadır. Mikrobiyoloji laboratuvarı malzemeleri listesi şu şekildedir;
1) Mikroskop; Mikroskop, çıplak gözle görülemeyecek kadar küçük cisimlerin birkaç çeşit mercek yardımıyla büyütülerek görüntüsünün incelenmesini sağlayan bir alettir.
2) Lam ve Lamel (Slaytlar); Lam mikroskop ile incelenecek maddelerin üzerine yayıldığı ve ya konulduğu yassı cam parçasıdır. Lamel ise mikroskopla yapılan incelemede lamın üstüne kapatılan dört köşe, küçük ve ince cam malzemedir.
3) İnkübatör; İnkübatör, mikrobiyolojik kültürleri veya hücre kültürlerini büyütmek ve korumak için kullanılan bir cihazdır. İnkübatör optimum sıcaklık, nem ve içindeki atmosferin CO₂ ve oksijen içeriği gibi diğer koşulları korur. Aynı zamanda sterilizasyon işlemi için de kullanılabilir.
5) Pipet ve pipet uçları; Laboratuvar ortamında sıvı transferinin sağlanması amacıyla kullanılan ve ayarlanabilir hacme sahip olan malzemelerdir. Pipet uçları ise pipetlerle birlikte kullanılan belirli bir hacme sahip olan tek kullanımlık malzemelerdir.
6) Petri Kapları; Petri kabı, Petri plakası veya Hücre kültür kabı biyologların kültür hücreleri ya da küçük yosun bitkiler için kullandığı basit bir cam veya plastik silindir şeklinde, kapağı olan bir kaptır.
7) Deney Tüpleri; Test tüpleri mikrobiyoloji uzmanları tarafından, özellikle kalitatif deneyler ve tahliller için yaygın olarak kullanılmaktadır. Küresel alt ve dikey kenarları dökülürken kütle kaybını azaltır, yıkanmalarını kolaylaştırır ve içeriklerin uygun şekilde izlenmesine olanak tanır.
8) Sıvı ve Katı Besiyerleri; Besiyeri veya besiortamı, mikroorganizmaları veya hücreleri gelişimini desteklemek amacıyla laboratuvar ortamında hazırlanmış sıvı veya jel olan besleyici ortamlara verilen genel addır. Besiyerlerinin üretilmesi amaçlanan hücre türüne göre kullanılan farklı tipleri bulunmaktadır.
Mikroskop, otoklav, pipet gibi ürünler kalıcı mikrobiyoloji laboratuvar malzemeleri iken, pipet uçları gibi diğer ürünler ise tek kullanımlıktır. Ancak laboratuvarınızda otoklava sahip olmak slaytlar ve petri kapları gibi atılabilecek ürünlerin sterilize edilerek yeniden kullanımını sağlayacaktır. Bir laboratuvarın ihtiyaç duyduğu mikrobiyoloji malzemesi türü, laboratuvarın üzerinde çalıştığı organizmalara bağlıdır. İhtiyaç duyduğunuz tüm laboratuvar malzemeleri stoktan teslim ve uygun fiyat avantajı ile Blabmarket'te!