Tüm Kategoriler

Laboratuvar Malzemeleri

Laboratuvar Malzemeleri

 

LABORATUVAR MALZEMELERİ NELERDİR?

 

Laboratuvarda cam, plastik, kağıt, ahşap, çelik, alüminyum, kauçuk, metal, porselen gibi ürünler genel olarak sarf malzemeler kategorisinde yer almaktadır

Laboratuvar, bilimsel araştırmaların, deneylerin ve ölçümlerin kontrollü bir şekilde yapılabilmesine ve yapılan bu bilimsel araştırmaların, deneylerin, kontrollü ölçümlerin geliştirilmesine olanak veren tesistir.

Örnek olarak aşağıdaki laboratuvarları gösterebiliriz:

·Tıbbi veya medikal laboratuvarlar

·Kimya laboratuvarları

·Mekanik test laboratuvarı

·Film veya fotoğraf laboratuvarı

·Bilgisayar laboratuvarı

Bilimsel araştırma laboratuvarları okul ve üniversitelerde, endüstriyel, resmi ve askeri araştırma tesisleri, gıda ve ilaç sektörlerinde bulunur. Laboratuvarlar yalnızca bir kişinin çalışabileceği şekilde dizayn edilebildiği gibi onlarca bilim insanının aynı anda çalışmalarını sürdürebilecekleri büyüklükte ve düzende laboratuvarlar da mevcuttur.

 

LABORATUVAR MALZEMELERİ İSİMLERİ NELERDİR?

Kimya biliminin temeli maddedir. Kimya; maddenin yapısını, özelliklerini, birleşimini, etkileşimlerini, tepkimelerini araştıran ve uygulayan bilim dalıdır.

Kimya laboratuvarlarında kullanılan malzemelerin çoğu cam malzemeden yapılmıştır. Bu temel malzemeleri tanımak ve nerede kullanılacağını bilmek kimya eğitimi için çok önemlidir. Biz çok sayıda malzeme içinden sadece beher (beherglas), erlen (erlenmayer), dereceli silindir (mezür), pipet, cam balon, balon joje, büret ve ayırma hunisi gibi temel malzemeleri öğreneceğiz.

 

LABORATUVAR MALZEMELERİ LİSTESİ

Kimya maddenin yapısını, özelliklerini, bir maddenin diğer bir maddeden oluşumunu, maddelerin birbirlerine dönüşümƖerini gözlem ve deneylerle açıklayan bir bilim dalıdır. Mesleğinizi öğrenmek ve en iyi şekilde yapabilmek için öncelikle kimya laboratuvarındaki araç ve gereçleri tanımalısınız. Bu sebeple bilimsel ve teknolojik gelişmeler de göz önünde bulundurularak laboratuvar araç gereçlerini daha yakından tanımanızı, bunların nasıl ve ne amaçla kullanıldıklarını bilmenizi ve bu araçların temizliğinin ne şekilde yapıldığını anlamanız için sizlere blog hazırladık

 

LABORATUVAR MALZEMELERİ FİYATLARI NELERDİR?

 

Tüm laboratuvar malzemelerini www.blabmarket.com adresimizde detaylı bir şekilde inceleyebilir, canlı destek ve whatsapp hattımızdan her sorunuza anında cevap alabilir, kredi kartı veya havale ile 7/24 online alışveriş yapabilirsiniz

Tüm fiyatlar KDV dahil ve günceldir. 1500 TL üzeri alışverişlerinizde kargo ücretsizdir. Daha fazla bilgi almak ve kampanyalardan haberdar olmak için sitemizi ziyaret edebilir, bizimle dilediğiniz zaman iletişime geçebilirsiniz

 

https://www.blabmarket.com/

 

Kimya Laboratuvar Malzemeleri

Beher

Laboratuvar ekipmanlarından biri olan "beher” genellikle düz tabanlı silindirik bir kaptır. Çoğunun, aşağıdaki resimde gösterildiği gibi dökmeye yardımcı olması için küçük bir ağzı vardır. Beherler, on mililitreden on litreye kadar çok çeşitli boyutlarda mevcuttur. Yüksek sıcaklığa dayanıklı borosilikat camdan üretilirler.

 Beherleri incelemek için Tıklayınız 

 Cam Beher - Yüksek Kaliteli

 

Erlen

Erlenmeyer flask olarak da bilinen erlen veya titrasyon şişesi; silindirik boyuna, konik bir gövdeye ve düz bir tabana sahip bir laboratuvar ekipmanıdır. Isıya ve kimyasallara dayanıklı olması önemli bir noktadır. Şişenin konik kenarları ve dar boynu, şişe içindeki sıvıların dökülme taşma ihtimali olmadan döndürülerek karışmasına olanak sağlar. Özellikle analitik kimya laboratuvarlarında titrasyon işlemlerinde kullanılır. Çözelti hazırlamaktan çözelti saklamaya kadar, kristalizasyon işleminden ve benzer laboratuvar işlemlerine kadar daha birçok amaçla kullanılmaktadır.

 

Erlenleri incelemek için Tıklayınız

 Cam Erlen

 

 

 

Mezür ( Dereceli Silindir)

Mezür, ölçü silindiri ya da dereceli silindir sıvıların hacimlerini ölçmekte kullanılan yaygın bir laboratuvar ekipmanıdır. Dar, silindirik bir şekle sahiptir. Her bir çizgi ölçülen sıvının miktarını gösterir. Laboratuvar şişeleri ve beherlere kıyasla daha hassas ve doğru ölçüm yaparlar fakat hacimsel analiz yapmak için kullanılmamalılardır, hacimsel pipet veya balon joje gibi daha hassas ve doğru ölçüm yapan hacimsel cam ekipmanlar kullanılmalıdır. Mezürlerde sıvı göz hizasında tutulur, sıvı yüzeyi gözlemlenir ve menisküsün orta noktası okunur. Tipik mezürler 10mL - 1000 mL arasındadır.

Mezürleri incelemek için Tıklayınız

Cam Mezür

 

Deney Tüpü

Test tüpleri kimyagerler tarafından, özellikle kalitatif deneyler ve tahliller için yaygın olarak kullanılmaktadır. Küresel alt ve dikey kenarları dökülürken kütle kaybını azaltır, yıkanmalarını kolaylaştırır ve içeriklerin uygun şekilde izlenmesine olanak tanır. Test tüpünün uzun, dar boynu, gazların çevreye yayılmasını yavaşlatır. Genel kimyasal çalışma için amaçlanan test tüpleri, ısıya göreceli direnci nedeniyle genellikle camdan yapılır. Çoğunlukla borosilikat cam veya kuvars olmak üzere genleşmeye dirençli camlardan yapılan tüpler, birkaç yüz santigrat dereceye kadar yüksek sıcaklıklara dayanabilir.

Deney Tüpleri için Tıklayınız

 Deney Tüpleri

 

Pipet

Pipet; kimya, biyoloji ve tıpta, genellikle ölçülen bir sıvı hacmini taşımak için yaygın olarak kullanılan bir laboratuvar aracıdır. Kullanıcının bir çözelti hacmini son derece hassas bir şekilde ölçmesine olanak tanır. Tipik hacimler 10, 25 ve 50 mL'dir. Volumetrik pipetler, temel stoktan laboratuvar solüsyonları yapmak ve titrasyon için solüsyonlar hazırlamak için yaygın olarak kullanılır.

Pipetleri incelemek için Tıklayınız

Cam Pipet

 

Cam Balon

Gövdesi küre, altı düz, silindir şeklinde, dar bir boynu olan cam malzemedir.50 mililitreden 10 litreye kadar hacmi olabilir. Çözeltilerin hazırlanması, saklanması, ısıtma, kaynatma, bazı kimyasal reaksiyonların gerçekleştirilmesi işlemlerinde kullanılır. Özellikle karıştırma, ekleme ve gaz geçirme gibi işlemlerin aynı anda yapılması gerektiği durumlarda iki ya da üç ağızlı balonlara gerek duyulur. Ağız kısımƖarı rodajlı olan balonlar da mevcuttur

Cam Balonları incelemek için Tıklayınız

Cam Balon

 

Balon Joje

Standart çözeltilerin ve belli derişimdeki çözeltilerin hazırlanmasında kullanılan ve belli bir sıcaklıkta hassas bir hacim içerecek şekilde kalibre edilmiş cam malzemelerdir. 25, 50, 100, 250, 500, 1000 ve 2000 mƖ hacimƖi balon jojeler vardır. Titrasyon işlemƖerinde ayarlı çözelti hazırlamak ve saklamak için kullanılır.

Balon Jojeleri incelemek için Tıklayınız

 Balon joje

 

Büret

Büret, özellikle titrasyonlarda bilinen hacimlerde bir sıvıyı iletmek için bir ucunda musluk bulunan dereceli bir cam ekipmandır. Alt ucunda bir vana ve vananın çıkışında konik bir kılcal boru ile musluk bulunur. Borudan büret ucuna sıvı akışı, stopcock valf tarafından kontrol edilir. İki ana tip büret vardır; hacimsel büret ve dijital büret. Bunlar Class A ve Class B olarak sınıflandırılmaktadırB

Büretleri incelemek için Tıklayınız

Cam Büret

 

Ayırma Hunisi

Ayırma hunisi, sıvıları aktarmak için kullanılan bir tür laboratuvar cam eşyasıdır. Akışın kontrol edilmesine izin veren bir musluk ile donatılmıştır. Bu huniler reaktifleri yavaşça, yani damla şeklinde eklemek için kullanışlıdır. Reaktifin hızlı eklenmesi yan reaksiyonlarla sonuçlanabildiğinde veya reaksiyon çok tehlikeli olduğunda bu huni tercih edilebilir.

Ayırma Hunilerini incelemek için Tıklayınız

 

Ayırma Hunisi

Baget

Kimyasal karışımların hazırlanması sırasında maddeleri karıştırmak için kullanılan kalın cam çubuk olarak tanımlanabilir. Süzme işlemi sırasında kullanılarak iri taneli çökeleklerin tutunmasını ve süzgeç kâğıdının tıkanmasını engeller. Kristalizasyonda, beherden huniye madde aktarılırken cam baget kullanılır. Katı maddelerin ezilip sıvıya karışması için kullanılan baget mutlaka cam olmalıdır çünkü metaller asidik sıvıyla reaksiyona girip paslanabilir.

Bagetleri incelemek için Tıklayınız

 Cam Baget

 

Saat Camı

Ortası çukur, analiz ve deneylerde tartma, kurutma ve kristallendirme gibi işlemlerde kullanılan, dış etkenlere karşı dayanıklı cam malzemedir. Resimde de görüldüğü gibi iç bükey bir cam araçtır.

Saat Camlarını incelemek için Tıklayınız

 Saat Camı

Otoklav Şişe

Hazırlanan çözeltilerin saklandığı, silindirik şekilde, dar boyunlu, kapağı ya da tıkacı olan beyaz ya da koyu renkli cam malzemelerdir. Hacimleri 25 ml’den 2000 ml’ye kadar değişir. Hazırlanan reaktiflerin saklanmasında kullanılır. Işıktan etkilenen reaktifler renkli (amber) şişelerde saklanır

Otoklav Şişleri incelemek için Tıklayınız

Cam Otoklav Şişe

 

Huni

Süzme işleminde, sıvıların geniş ağızlı bir kaptan dar ağızlı bir kaba aktarılmasında ve toz hâlindeki katıların dar boğazlı kaplara aktarılmasında kullanılan cam veya plastik malzemelerdir.

Hunileri incelemek için Tıklayınız

Cam Huni

 

Soğutucu

Soğutucular, maddeleri gaz fazından sıvı fazına döndürür. İç içe iki borudan meydana gelmiş olan soğutucunun dıştaki borusundan su geçer. İçteki boruda ise madde yoğunlaşır, geri toplama kabına ya da reaksiyon kabına döner. Soğutuculara su girişi alttan, çıkışı üstten bağlanmalıdır.

Soğutucuları incelemek için Tıklayınız

 

Soğutucu ve Adaptörler

 

Nuçe Erleni

Vakumlu süzme işleminde kullanılan cam malzemedir. Borosilikat camdan üretilmiş, kalın, dayanıklı bir cam malzemedir. 100 ml’den 2000 ml ‘e kadar hacimleri vardır.

 Nuçe Erlenleri incelemek için Tıklayınız

Nuçe Erleni

 

Desikatör

Genellikle katı kimyasalların nem almadan bekletilmesinde veya saklanmasında kullanılan cam malzemelerdir. Tabanında nem çekici maddeler vardır. Bunlardan en çok kullanılanları kalsiyum klorür ve silikajeldir. Desikatörü tanımlamak gerekirse nem tutucu olarak içine kalsiyum klorür veya silikajel konulan ve kurutma dolabında kurutulan örneklerin havanın nemini almadan soğuması için kullanılan kapaklı cam kaplardır

Desikatörleri incelemek için Tıklayınız

 Desikatörler

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.