LABORATUVAR CİHAZLARI NELERDİR?
LABORATUVAR CİHAZLARI NELERDİR?
Laboratuvar; bilimsel veya teknolojik araştırma, deney ve ölçümlerin yapılabileceği kontrollü koşullar sağlayan bir tesistir.
Bilimsel araştırma için kullanılan laboratuvarlar, bilim ve mühendisliğin çeşitli alanlarındaki uzmanların farklı gereksinimleri nedeniyle pek çok şekil alır. Bir fizik laboratuvarı bir partikül hızlandırıcı veya vakum odası içerebilirken, bir metalurji laboratuvarı metalleri dökmek veya rafine etmek veya güçlerini test etmek için farklı aparatlara sahip olabilir. Bir kimyager veya biyolog geniş bir laboratuvar kullanabilirken, bir psikoloğun laboratuvarı, davranışları gözlemlemek için tek yönlü aynalar ve gizli kameralar içeren bir oda olabilir. Bilgisayar bilimcileri tarafından yaygın olarak kullanılanlar gibi bazı laboratuvarlarda, bilgisayarlar (bazen süper bilgisayarlar) ya simülasyon ya da veri analizi için kullanılır. Diğer alanlardaki bilim adamları yine başka tür laboratuvarları kullanacaklar.
İlk laboratuvar
Mevcut kanıtlara göre en eski laboratuvar, tanınmış Yunan filozof ve bilim adamı Sisamlı Pisagor'un ev laboratuvarıdır. Bu laboratuvar, Pisagor telin ses tonları ve titreşimi hakkında bir deney yaptığında kuruldu. Louis Pasteur'ün 1885 yılında Albert Edelfelt tarafından resmedildiği resminde, Louis Pasteur sol elinde bir notu sağ elinde katı dolu bir şişeyle karşılaştırırken ve herhangi bir kişisel koruyucu ekipman takmadan gösterilir.
Takımlar halinde araştırmalar 19. yüzyılda başladı ve 20. yüzyılda birçok yeni ekipman türü geliştirildi.
2002 yılında tesadüfen bir 16. yüzyıl yeraltı simya laboratuvarı keşfedildi. Sahibinin Kutsal Roma İmparatoru II. Rudolf olduğuna inanılıyordu. Laboratuvarın adı Speculum Alchemiae'dir ve Prag'da bir müze olarak korunmaktadır.
Teknikler
Laboratuvar teknikleri, kimya, biyoloji, fizik gibi doğa bilimlerinde bir deney yapmak için kullanılan prosedürler bütünüdür ve hepsi farklı bilimsel yöntemleri izler; bazıları laboratuvar cam eşyalarından elektrikli cihazlara kadar karmaşık laboratuvar ekipmanlarının kullanımını içerirken, diğerleri daha spesifik veya pahalı malzemeler gerektirir.
Kullanılan bilim laboratuvarı ekipmanının türü, esas olarak öğrenciler veya araştırmacılar tarafından gerçekleştirilen deneylerin türüne bağlıdır. Aynı zamanda laboratuvarın ne kadar gelişmiş olduğuna ve okulda, hastanede, araştırma merkezinde veya araştırma merkezinde bulunup bulunmadığına da bağlıdır. Bilim laboratuvarı ekipmanı, profesyoneller veya laboratuvarda çalışan öğrenciler tarafından kullanılan çeşitli araç ve ekipmanı ifade eder.
Ekipman ve malzemeler
Laboratuvar ekipmanı, bir laboratuvarda çalışan bilim adamları tarafından kullanılan çeşitli araç ve ekipmanı ifade eder. Bir bilim adamının laboratuvar ekipmanı onun alet takımıdır. Onlar olmadan varsayım kurmaktan başka bir şey yapamazdık. Farklı laboratuvarların farklı alet setleri olsa da çok kullanışlı olan bazı laboratuvar ekipmanları vardır, onlarsız bir laboratuvar nadiren bulunur. Bu tür genel laboratuvar araçlarının örnekleri arasında bilgisayarlar, fırınlar, su banyoları, çalkalayıcılar, cam eşyalar, plastik eşyalar, analitik teraziler, pipetler ve uçlar, pH ölçerler, karıştırıcılar ve çeşitli mikroskop türleri yer alır. Daha özel laboratuvar ekipmanı parçaları bir otoklav, bir spektrofotometre ve bir elisa cihazı içerebilir.
Spektrofotometreler : Moleküler biyolojide sıkça kullanılan bir çeşit fotometredir. Çözelti içeriğindeki maddenin miktarının bulunmasında kullanılır.
https://www.blabmarket.com/kategori/spektrofotometre
Otoklav : Yüksek sıcaklık ve basınç ile çeşitli ekipmanlarının sterilize edilme işlemi için mutlaka kullanılması gereken bir sterilizasyon cihazıdır.
https://www.blabmarket.com/kategori/otoklav
Mikroskop : Çıplak gözle görülemeyecek kadar küçük canlı veya cansız maddeleri incelememizi sağlayan optik bir araçtır.
Mikroskoplara buradan ulaşabilirsiniz.
Refraktometre : Numunelerin kırılma indislerini ölçmek için kullanılır.
Refraktometrelere buradan ulaşabilirsiniz.
Saf Su Cihazı : Laboratuvarların çok fazla ihtiyaç duyduğu saf suyu üretmek için kullanılmaktadır.
Saf su cihazına buradan ulaşabilirsiniz.
Süt Analiz Cihazı : Süt numunelerinin tayini için kullanılmaktadır.
Süt analiz cihazına buradan ulaşabilirsiniz.
pH metre : Numunenin pH, sıcaklık, iletkenlik, TDS, tuzluluk, çözünmüş oksijen gibi parametrelerini ölçmek için tasarlanmıştır.
pH metrelere buradan ulaşabilirsiniz.
Fotometreler : Birçok sektörde klor, peroksit, demir, iyot, fosfat gibi parametrelerin ölçümü için kullanılmaktadır
Fotometrelere buradan ulaşabilirsiniz
Santrifüjler : Santrifüj tüplerinin yüksek hızlarda karıştırılmasını sağlarlar.
Santrifüj cihazlarına buradan ulaşabilirsiniz.
Blok Isıtıcılar : Mikroplakalar, mikro test tüpler ve vialler için ısı ve çalkalama olanağı sunarlar.
Blok ısıtıcılara buradan ulaşabilirsiniz.
Manyetik – Mekanik karıştırıcılar : Bu cihazlar yüksek viskoziteli sıvı veya katı-sıvı karışımı için uygundur. Kimyasal sentez, ilaç, fiziksel ve kimyasal analiz, petrokimya, kozmetik, sağlık, gıda, biyoteknoloji ve diğer alanlarda yaygın olarak kullanılmaktadır.
Manyetik karıştırıcılara buradan ulaşabilirsiniz.
Pipet : Hücre, kültür, genetik, ve diğer tüm yaşam bilimleri laboratuvarlarında kullanılmak üzere hacim çekme amaçlı üretilmişlerdir.
Pipet ve Pompalara buradan ulaşabilirsiniz.
Evaporatör: Kimyasalların buharlaştırılması, damıtılması veya ayrılması deneyleri için uygundur. Üretim ve deneysel gereksinimleri karşılamak için genellikle su sirkülasyonlu vakum pompası ve sirkülasyonlu chiller ile bir bütün olarak çalışır.
Evaporatörlere buradan ulaşabilirsiniz.
Su banyoları : Bu ekipman, tıbbi ünite, okul, boyama, eczacılık, petrol, elektronik ürünleri, bilimsel araştırma kurumu ve kimyasal baskı alanlarında numuneleri buharlaştırma, yoğunlaştırma, ve sabit sıcaklıkta ısıtma işlemleri için geçerlidir.
Su Banyolarına buradan ulaşabilirsiniz.
Balon Isıtıcılar : Cihaz, okul laboratuvarında, endüstriyel ve madencilikte, gıda işleme, biyokimya, tarım, petrokimya mühendisliği ve ilaç sanayiinde sıvı maddeleri ısıtmak için yaygın olarak kullanılmaktadır.
Balon Isıtıcılara buradan ulaşabilirsiniz.
Vorteks : Bu cihaz güçlü bir mekanizma kullanılarak tüplerdeki hücrelerin biyolojik ve kimyasal sıvı bileşenlerin kuvvetli bir şekilde hafif karıştırma ile yeniden süspanse edilmesinde idealdir.
Vortekslere buradan ulaşabilirsiniz.
Sterilizatör : Seramik iç yapısı tarafından üretilen kızılötesi ısıyı kullanarak herhangi bir tehlikeli gaz çıkışı olmadan öze ucu, inokülasyon iğne gibi birçok laboratuvar ürünlerinin kontaminasyonu önleyerek mikroorganizmalarını öldürür ve steriliteyi sağlar.
Sterilizatörlere buradan ulaşabilirsiniz.
İnkübatör : Endüstriyel ve medikal alanlarda mikrobiyolojik analiz, Ar-Ge, kalite kontrol laboratuvarlarında kuluçka amacıyla veya numunenin belirli bir sıcaklıkta (ortam sıcaklığından 70 ⁰C’ye kadar) tutulması gereken durumlarda kullanılır.
İnkübatörlere buradan ulaşabilirsiniz.
Etüv : Bu cihaz, okul laboratuvarı, endüstriyel ve madencilik, gıda işleme, biyokimya, tarım ve ilaç endüstrisinde mevcut örnekleri kurutma, pişirme, katılaştırma ve termal işlemler için yaygın şekilde kullanılmaktadır.
Etüvlere buradan ulaşabilirsiniz.
Teraziler : Tartım amaçlı üretilen bu teraziler laboratuvar kullanımı için hassas ve analitik olarak ikiye ayrılmaktadır
Terazilere buradan ulaşabilirsiniz.
Viskozimetre : Rotasyonel viskozimetre, kullanılan en yaygın viskozimetrelerden biridir. Yapısı basit, kullanımı kolaydır, ölçüm aralığı geniştir ve yüksek doğrulukla ölçüm yapar. Bir silindirik mil numuneye yerleştirildiğinde ve sabit bir hızda döndürüldüğünde, viskozite, silindirik yüzeye etki eden tork (kesme gerilimi) ölçülerek belirlenir. Farklı spindle tipleri vardır; ortak eksenli çift silindir, tek silindirik, koni ve plaka. Koni plakası tipi, dönme hızını değiştirerek Newton olmayan sıvıların akış özelliklerini belirleyebilir.
Viskozimetrelere buradan ulaşabilirsiniz.