Laboratuvar Cam Malzemelerinin Bakımı Nasıl Yapılır | Neler Kullanılır
Genel Önlemler
1. Tüm laboratuvar cam malzemelerinin ilk kullanılmadan önce yıkanması önemlidir.
2. Çizilmiş, çatlamış, kırılmış veya aşınmış cam malzemeleri kullanmayın. Bu tür kusurlar camın mekanik dayanıklılığını ciddi şekilde zayıflatabilir ve kullanıldığında kırılmasına neden olabilir.
3. Kırık veya kusurlu cam malzemeleri güvenli bir şekilde atın. Delinmeye karşı dayanıklı ve açıkça etiketlenmiş, özel tasarlanmış bir çöp kutusu kullanın.
4. Cam malzemenin boynuna lastik tapaları takarken aşırı güç kullanmayın. Her zaman doğru boyutta tapanın seçildiğinden emin olunmalıdır.
5. Büyük cam şişeleri, beherleri veya şişeleri boyun veya kenarlarından kaldırmak çok tehlikeli olabilir. Her zaman taban ve yanlardan destek sağlayın.
6. Cam kaplarda çözeltileri karıştırırken, cam eşyayı çizebilecek keskin uçlu karıştırma çubuklarından kaçının, bu da cam eşyayı zayıflatabilir. Karıştırma çubukları için Tıklayınız
Farklı hacimlerde erlenleri incelemek için tıklayınız
Laboratuvar cam malzemeleri yıkamak için kullanılan ürünleri incelemek için tıklayınız
Isıtma ve Soğutma
Cam malzemeyi ani sıcaklık değişimlerinden kaçınmak için yavaşça ve kademeli olarak ısıtılmalıdır ve yavaşça soğutulmalıdır.
Eğer ısıtıcı tabla kullanıyorsanız, üst plakanın ısıtılacak kabın tabanından büyük olduğundan emin olunmalıdır .
Bunsen brülörü kullanıyorsanız, yumuşak bir alev kullanın ve alevi yaymak için seramik merkezli bir tel örgü kullanın. Cam malzemelere doğrudan lokal ısı uygulamayın.
Şişe gibi kapların otoklavlanması sırasında, kapaklar gevşetilmelidir. Sıkıca vidalanmış kapaklarla cam eşyayı otoklavlamak, kapların kırılmasına neden olabilir.
Vakum ve Basınç Kullanımı
Cam malzemeleri vakum veya pozitif basınç altında kullanırken her zaman yeterli bir güvenlik ekranı ve/veya koruyucu kafes kullanın.
Erlenmeyer şişeleri ve şişeler gibi düz tabanlı kaplar vakum altında kullanılmamalıdır, çünkü bunlar muhtemelen içe doğru çökecektir. İstisnalar, Büchner filtre şişeleri ve desikatörler gibi özel olarak kalınlaştırılmış duvarlara sahip kaplardır.
Çizilmiş, çatlamış veya kırılmış cam eşyalar hiçbir koşulda kullanılmamalıdır.
Cam malzemeyi ani basınç değişikliklerine maruz bırakmayın.
Buzlu Cam Bağlantılar
Bağlantıların kullanımı sırasında sızdırmazlığı sağlamak ve ayrılmayı kolaylaştırmak için, bağlantının buzlu yüzeylerini silikon içermeyen bir laboratuvar yağı ile yağlayın. Yağın hafif bir tabakasını bağlantının üst kısmına tamamen uygulayın. Alternatif olarak, koni ve yuva arasına bir PTFE kılıf takılabilir.
Volumetrik Cam Eşyalar
Temizlik: İyi temizlik, distile su ile cam yüzeyin eşit şekilde ıslanmasıyla belirtilir.
Pipetleme: Asla ağızla pipetlemeyin. Her zaman özel tasarlanmış bir pipet dolum cihazı kullanın.
Otoklavlama ve Bulaşık Makinesi Temizliği: Volumetrik ürünlerin doğruluğunu etkilemeden, 121°C'de otoklavlanabilir ve otomatik bulaşık makinesinde temizlenebilirler.
Kimyasal Direnç: Güçlü korozif asitler gibi kimyasallar kullanıldığında, kimyasal olarak dirençli borosilikat camdan üretilmiş volumetrik ürünler tercih edilmelidir.
Doğrudan Isıya Maruz Bırakma: Volumetrik cam eşyaları doğrudan ısıya, örneğin sıcak plakalar ve Bunsen alevlerine, maruz bırakmayın; bu, doğruluğu etkileyebilir.
Isıtıcı laboratuvar cihazları için Tıklayınız