Tüm Kategoriler

Kaynatma Balonları: Tarihçesi ve Laboratuvardaki Rolü

Kaynatma Balonları: Tarihçesi ve Laboratuvardaki Rolü

Kaynatma balonları, Florans şişesi olarak da bilinir, bir veya daha fazla silindirik boynu olan küresel bir laboratuvar cam parçasıdır. Kaynatma balonları düz tabanlı veya tamamen yuvarlak olabilir, boyunları genellikle açık ve uzundur ve pürüzsüz veya şilifli camdan yapılabilir.

Kaynatma balonlarının tarihi, Roma, Mezopotamya ve diğer antik medeniyetlerde bulunan antik çağlara kadar uzanır. Bu şekil, yüzyıllardır birçok sebepten dolayı değiştirilmeden kullanılmaktadır. Uzun, dar boyun, şişenin içindekilerin kolayca dökülmesini sağlar. Geniş, yuvarlak taban, içeriklerin bir çubuk veya kaşıkla karıştırılmasına gerek kalmadan elle döndürülerek karıştırılmasına olanak sağlar. Düz taban ise düz bir zemin üzerinde sabit durmasını sağlar.

"Florans şişesi" terimi ilk olarak 1744'te bu laboratuvar cam eşyasını tanımlamak için kullanıldı ve adı, bir İtalyan şarap şişesine benzemesinden dolayı konuldu. Florans şişeleri, damıtmadaki kullanışlılıkları nedeniyle 18. ve 19. yüzyıl laboratuvarlarında oldukça popüler hale geldi.

19. yüzyılın sonlarında ve 20. yüzyılın başlarında damıtma düzenekleri ve diğer aparat türleri de geliştikçe bilim insanları daha iyi bir uyum için boyunları şilifleyerek farklı cam parçalarını birbirine bağladılar. Bu sıralarda, "Florans şişesi" terimi tek ve şilifsiz cam boyunlu yuvarlak bir şişeyi tanımlamak için kullanılmaya başlandı. Şilife sahip yeni tercih edilen modeller ise şekillerine göre tanımlanıyordu; yuvarlak tabanlı veya düz tabanlı kaynatma şişeleri.

     

Erlenmeyer Şişelerinin Kullanım Alanları

Yuvarlak/Düz Tabanlı Balonlar : Laboratuvarda bazı organik bileşiklerin fraksiyonlanması veya ayrılması için kullanılan bu şişeler %100 borosilikat camdan üretilirler. Kaynatma şişesi olarak da bilinen bu balonlar şilifli/şilifsiz olarak tüm hacimlerde stoklarımızda mevcuttur.

Distilasyon Balonu: Sıvı damıtma veya fraksiyonasyon için kullanılır ve genellikle kondenser borusu, sıvı borusu ve sıvı adaptörü ile birlikte kullanılır. Bir gaz jeneratörü monte etmek de mümkündür. Sıvıyı parçalara ayırma ihtiyacı nedeniyle, drenaj için şişenin boynunda hafifçe aşağı doğru çıkıntı yapan ince bir cam tüp vardır. 

İki/Üç Boyunlu Balon: Üst port, ayırma hunisini, soğutucuyu ve termometreyi bağlayan bazı aletlerle birlikte kullanılabilir. Sıvı-katı veya sıvı-sıvı reaktörü; gaz reaksiyon jeneratörü; damıtma veya fraksiyonlama işlemleri için kullanılır.

Yuvarlak Balon Standı: Kaynatma balonlarının stabil bir şekilde durmasını sağlayan yuvarlak balon standları, laboratuvarlarda güvenli ve etkili kullanım için önemlidir. Bu standlar, balonun düzgün bir şekilde yerleşmesini ve hareket etmemesini sağlar.

 

 

Tüm cam malzemeler için sitemizi ziyaret edebilirsiniz

 

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.