Karanlık Alan Mikroskobu Nedir? Karanlık Alan Mikroskobu Ne İşe Yarar?
KARANLIK ALAN MİKROSKOBU NEDİR? KARANLIK ALAN MİKROSKOBU NE İŞE YARAR?
Karanlık alan mikroskobu karanlık zemin mikroskobu olarak da adlandırılan, saçılmamış ışını görüntünün dışına iten mikroskopi yöntemlerini tanımlar. Karanlık alan mikroskobu ile yapılan incelemelerde numunenin etrafındaki alan yani, ışını dağıtacak numunenin olmadığı yer genellikle karanlıktır. Numuneye eğik açıyla gelen ışın tıpkı karanlık bir odada yandan gelen ışıkla toz taneciklerinin görünür hale gelmesi gibi numuneye çarparak karanlık alanda numunenin görünür olmasını sağlar.
Örneğin canlı hücre incelemesinde çekirdekçik, mitekondri, lipid damlacıkları gibi yapılar parlak renklerde görünürken sitoplazma karanlık görünür.
Optik mikroskoplarda, ışık konisini objektif mercekten uzağa yönlendiren bir karanlık alan yoğunlaştırıcı mercek kullanılmaktadır. Objektif merceğin saçılan ışığı toplama gücünü maksimize etmek için immersiyon yağı ile desteklenen sistemde numuneden yansıyan ışınlar oküler üzerine düşerek görüntüyü oluşturur.
IŞIK MİKROSKOBUNUN ÇALIŞMA PRENSİBİ NEDİR?
Yukarıdaki şekil karanlık alan mikroskobunda ışık ışınlarının hareketini göstermektedir.
Işık, numuneyi aydınlatmak üzere mikroskoba girer.
Opak disk, ışık kaynağından gelen ışığın bir kısmını bloke eder ve geride bir dış aydınlatma halkası bırakır.
Yoğunlaştırıcı mercek gelen ışığı numuneye üzerine odaklar.
Işık ışınları numuneye çarptığında doğrudan ileti ve örnekten saçılım ile dağılır. Saçılan ışık objektif merceğine girerken, doğrudan iletilen ışık merceği kaçırır ve doğrudan aydınlatma bloğu nedeniyle toplanamaz. Bu sayede görüntüyü yalnızca saçılan ışık ışınları yansıtır ve saçılan ışığın olmadığı alanlar karanlık görünür.
KARANLIK ALAN MİKROSKOBU NERELERDE KULLANILIR?
Karanlık alan mikroskobu kan hücreleri gibi bazı hücrelerin incelenmesinde,
Bakteri, maya, protozoa süspansiyonlarının, doku ekstrelerinin incelenmesinde,
Hücre kültürlerinin gelişim sürecinin takibinde,
Havuz suyu, deniz suyu gibi sıvılarda içerik analizinde,
Otoradyografi ile muamele edilmiş numunelerin incelenmesinde,
Frengi, enfeksiyona bağlı hastalıklar gibi bazı hastalıkların teşhisinde kullanılır.
KARANLIK ALAN MİKROSKOPİSİNİN AVANTAJ VE DEZAVANTAJLARI NELERDİR?
Karanlık alan mikroskobu, çok basit ama etkili bir teknikle çalışmaktadır. Doku kültürü, bireysel, su kaynaklı, tek hücreli organizmalar gibi canlı ve boyanmamış biyolojik örnekleri içeren kullanımlar için çok uygundur. Sistem kurulumu son derece basittir ve buna karşın yüksek kontrastlı görüntü kalitesi sunar.
Karanlık alan mikroskobunun en büyük dezavantajı, elde edilen son görüntüde ışık seviyesinin çok düşük olmasıdır. Bu durum incelemeden sonuç elde edilebilmesi için numune üzerine yapılacak aydınlatma işleminin çok güçlü olmasını gerektirir. Tekniğin en büyük handikapı da bu noktada başlar çünkü güçlü aydınlatma numune üzerinde hasar oluşmasına sebep olabilir.
Karanlık alan mikroskopisi teknikleri, DIC ve faz kontrastlı görüntüleme için tipik olan halo veya kabartma tarzı artefaktlardan neredeyse tamamen arındırılmıştır.
Karanlık kalan mikroskopisinden elde edilen görüntü aydınlık alan mikroskopisinin sahip olduğu frekanslardan yoksun olduğundan elde edilen görüntü incelenmesi ve yorumlanması zor bir görüntü olabilir. Örneğin bir canlının damarı gibi doğal olarak koyu renkli olan kısımlar karanlık alan mikroskopisinde gizlenebilir ve sonuçlarda hataya sebep olabilir. Bu etmenler karanlık alan mikroskobu ile yapılan incelemelerde görüntünün yorumlanmasının büyük dikkatle yapılmasını gerektirir.
Karanlık alan mikroskopisi laboratuvar uygulamalarının yanı sıra, bilgisayarların fare işaretleyicilerinde, hücrelere gömülen nano malzemelerin karakterize edilmesinde, elektron mikroskoplarında atomik boyutta, kristalizasyon kusurlarının incelemesinde kullanılmaktadır.
Tüm mikroskop modellerinin, özelliklerini incelemek ve fiyatlarını görmek için tıklayınız.