Tüm Kategoriler

İnkübatör Nedir | Nasıl Çalışır | Kullanım Alanları Nelerdir

10-09-2021 14:38
İnkübatör Nedir | Nasıl Çalışır | Kullanım Alanları Nelerdir

 

İnkübatör Nedir ?

Mikroorganizmalar kültür ortamlarına ekildikten sonra çoğalmalarını sağlamak için, belirli bir ısı derecelerinde tutulmaları gerekir. Bu olaya inkübasyon denir ve bu amaç için kullanılan cihazlara inkübatör denilmektedir. 

İnkübatör, mikrobiyolojide, organizmaların büyümesi için gerekli olan optimum sıcaklık, nem ve diğer çevresel koşulları sağlayan yalıtılmış ve kapalı bir cihazdır.

 

İnkübatör Ne İşe Yarar ?


İnkübatör, yapay koşullar altında mikroorganizmaların yetiştirilmesi için gerekli olan hayati bir laboratuvar ekipmanıdır. 

İnkübatör sabit sıcaklık her zaman ve her yerinde aynı olmalı veya ± 0,5° C’ lik bir farktan büyük olmamalıdır. İnkübatör istenilen dereceye ayarlanabilmelidir. Sahip olduğu termostat sayesinde devamlı aynı dereceyi muhafaza etmektedir. Kullanılacak amaca göre cihaz standart ,soğutmalı, çalkalamalı veya karbondioksitli gibi çeşitlilik gösterebilir.

 

İnkübatör Çeşitleri

Standart İnkübatör : Genellikle numunenin kuluçka amacıyla veya numunenin belirli bir sıcaklıkta tutulması gereken durumlarda kullanılır (+5°C ile +100°C ). Homojen sıcaklık dağılımı, fanlı hava sirkülasyonu ile elde edilmektedir.

Soğutmalı İnkübatör : Ortam sıcaklığının altında çalışmalarda soğutmalı modeller kullanılarak istenilen sıcaklıkta çalışma olanağı sağlar (-10°C ile +100°C ).

  

Karbondioksitli İnkübatör : Karbondioksit ve nemin otomatik kontrolü ile sağlanan özel inkübatör çeşitleridir. Sensör sistemi ile karbondioksitin uygun koşullarda kalmasına imkan sağlar, hava ve nem sirkülasyonunu sabit düzeylerde ayarlar. Nem kontrolü için kabininin altında su tutulur.

 

Çalkalamalı İnkübatör : Laboratuvarlar da bulunan numunelerin sıcaklıkları korunurken hem de çalkalama işlemini gerçekleştirir. Soğutmalı ve soğutmasız olarak iki çeşidi vardır.

           

 

Taşınabilir İnkübatör : Taşınabilir inkübatörler boyut olarak daha küçüktür ve saha çalışmasında, örneğin çevresel mikrobiyoloji ve su incelemesinde kullanılır.

  

         

Kullanım Alanları

Biyoloji, zooloji ve ziraat alanlarında donma, inkübasyon, kurutma ve uzun süreli saklama için; ilaç, gıda ve kozmetik sanayiinde kalite kontrol laboratuvarlarında, okul laboratuvarı, endüstriyel, madencilik sanayisinde sağlık kurumları ve biyomedikal araştırma kurumlarında ihtiyaç duyulan inkübasyon, kurutma, dondurma işlemleri ile farklı amaçlı testler ve uzun süreli depolama amaçlarına yönelik olarak geliştirilmiştir.

 

İnkübatörün Bileşenleri / Parçaları

 

Kabin : Kabin, 20 ila 800 L arasında değişen kapasiteye sahip çift duvarlı küboidal mahfazadan oluşan inkübatörün ana gövdesidir. İnkübatöre yalıtım sağlamak için iki duvar arasındaki boşluk cam yünü ile doldurulur. Cihazın içinde ki yalıtım sistemi oldukça önemli olup hem içerde ki ısıyı korur hem de elektrik tasarrufu sağlar.

 

Kontrol Paneli : İnkübatörün dış duvarında, inkübatörün parametrelerinin kontrol edilmesini sağlayan tüm anahtar ve göstergelerin bulunduğu bir kontrol paneli bulunur.

 

Termostat: İnkübatörün istenen sıcaklığını ayarlamak için bir termostat kullanılır. İstenen sıcaklığa ulaşıldıktan sonra termostat, sıcaklık tekrar değişene kadar inkübatörü otomatik olarak o sıcaklıkta tutar.

 

Delikli Raflar : İç duvara bağlı, üzerine kültür ortamı içeren plakaların yerleştirildiği bazı delikli raflar. Raflardaki delikler, cihazın içinde sıcak havanın hareketine izin verir.

 

Asbestli Kapı Contası : Asbestli kapı contası, kapı ile dolap arasında neredeyse hava geçirmez bir sızdırmazlık sağlar. Bu conta, dış havanın kabine girmesini engeller ve böylece dış ortam tarafından kesintiye uğramadan kabin içinde izole bir sıcak ortam oluşturur.

  

HEPA Filtreleri : Bazı gelişmiş inkübatörler, hava akımı nedeniyle oluşan olası kontaminasyonu azaltmak için HEPA filtreler kullanılır .

 

Nem ve Gaz Kontrolü Karbondioksit gazının salımını bir rezervuar ile sağlanır. Oda içindeki bağıl nemi korumak için su buharlaştırılır. Benzer şekilde bu inkübatör içinde istenen CO2 konsantrasyonunu vermek için gaz odaları ile donatılmıştır.

 

    


İnkübatör Cihazının Bakımı

Cihaz kurulumundan itibaren periyodik bakımları oldukça önemlidir. Belirli aralıklarla gazlarının ölçülmesi ve değerlendirilmesi, sıcaklığı gösteren sistemin doğruluğunu test etmek , içinde bulunan filtrelerinin değiştirilmesi için cihazın teknik servisinden destek alınarak bakımları yapılmalıdır. Bu işlemler cihazın uzun ömürlü çalışmasını sağlamaktadır. İnkübatör cihazının dış yüzeyi nemli bez ve az miktarda deterjan ile temizleneyebilirsiniz.

BLABMARKET olarak Thermomac ve Allsheng inkübatör cihazlarının Türkiye yetkili distribütörlüğünü yapmaktayız. Cihazlarla ilgili tüm sorularınız için bizlere ulaşabilirsiniz. Alım esnasında ve alım sonrasında teknik anlamda tüm destekler gerekli eğitimleri almış ekip arkadaşlarımız tarafından sağlanılır ve cihazlara dair tüm ekipman ve aksesuarlara yine bizler sayesinde erişebilirsiniz.


 

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.