Tüm Kategoriler

GÜMÜŞ NİTRAT NEDİR ? | GÜMÜŞ NİTRAT NE İŞE YARAR ?

18-09-2021 13:28
GÜMÜŞ NİTRAT NEDİR ? | GÜMÜŞ NİTRAT NE İŞE YARAR ?

 GÜMÜŞ NİTRAT NEDİR ? GÜMÜŞ NİTRAT NE İŞE YARAR ?

Gümüş Nitratın Moleküler Özellikleri Nelerdir?

Gümüş Nitratın Formülü Nedir?

Gümüş nitratın formülü AgNO3 ‘dür.

Gümüş Nitratın IUPAC Adı Nedir?

Gümüş nitratın IUPAC adı Silver Nitrate ’dır.

Gümüş Nitratın Molekül Ağırlığı Nedir?

AgNO3‘ün molekül ağırlığı 169.873 g/mol ’dür.

Gümüş Nitratın Yoğunluğu Nedir ?

Gümüş nitratın yoğunluğu 435 g/cm3 (24°C) ‘dur

Gümüş Nitratın Kaynama Noktası: Nedir ?

Gümüş nitratın kaynama noktası 440 °C ‘dir.

Gümüş Nitratın Erime Noktası Nedir ?

Gümüş nitratın erime noktası 212 °C ‘dir.

2D Molekül Görünümü Nedir ?

3D Molekül Görünümü Nedir ?

 

 

Gümüş Nitratın Fiziksel Özellikleri Nelerdir ?

Gümüş nitrat oda şartlarında genellikle renksiz veya beyaz renkli kristaller şeklinde bulunan, kokusuz, inorganik bir bileşiktir. Ciltte ve diğer organik maddeler üzerinde karartma etkisi vardır. Suda ve alkolde kolayca çözünür. Halk arasında genelde antiseptik özelliği ile bilinir. Çözeltileri nötre yakın asiditededir. (pH= Yaklaşık 6). Toksik ve aşındırıcıdır. Etanol ile reaksiyonu patlayıcıdır. Simyacılar cehennem taşı veya ay kostiği isimleri ile anmışlardır.

  

 

Gümüş Nitratın Tarihçesi

13. yy da Albert Magnus tarafından tanımlanmıştır. Gümüş nitrat çözeltisi Antik yunan ve Roma medeniyetlerinde antiseptik özelliği ile yara ve kesiklerin tedavisinde kullanılmıştır. 1700’lü yıllarda Alman bir kimyacı tarafından ışık üzerindeki etkisi sebebiyle fotoğrafçılıkta kullanıldı. Kağıda geçici negatif baskılar yapılmak amacıyla kullanıldı ve 1835 yılında gümüş nitrat ve sofra tuzu ile kaplanmış kağıttan ilk kalıcı negatifler yapıldı. Birçok gelişme yaşansa da günümüzde gümüş nitrat halen fotoğrafçılık için önemli bir bileşen.

 

1881 yılında Alman doktor Carl Crede çocukların gözlerinde oftalmiyi önlemek için %2’lik gümüş nitrat kullanımı tedavisini geliştirdi fakat bu tedavinin sonucunda pek çok çocuğun gözlerinde görme kaybı oluştu.

 

 Gümüş Nitrat Piyasada Nasıl Bulunur ?

Gümüş nitrat katı kristaller halinde, gümüş nitrat çubuğu şeklinde veya %0,01 ila %10’luk çözeltiler halinde bulunur?

         

Gümüş Nitrat Çubuğu Nedir ? Gümüş Nitrat Uygulaması Neden Yapılır ?

Burun kanaması her insanın yaşayabileceği bir sağlık problemidir ve bazen bu kanama çok şiddetli olabilir. Bu durumda ilk yapılacak şey kanamanın durdurulmasıdır. Eğer kanama sık sık yaşanıyorsa gümüş nitrat çubuğu kullanılır. Gümüş nitrat çubuğu burun kanaması yaşandığında damarın dağlanarak kanamanın durdurulması için kullanılır. Yani damarı gümüş nitrat kalemi ile yakmak kanamayı durdurabilir.

  

 

Gümüş nitrat darjan çubuğu siğillerin yakılması için de kullanılır. Bu tedavi yöntemi halk arasında gümüş nitrat tedavisi olarak da bilinir.

 

Gümüş Nitratın Zararları

Gümüş nitrat insanların sindirim sistemine girer ise mide iltihabı gelişmesine sebep olabilir. Buna bağlı olarak şiddetli karın ağrısı, kusma ve ishale sebep olur. Cilt ve göz ile teması yanma ve tahrişe, kararmalara neden olur. Sistematik maruz kalma kan hastalıkları yaşanması ile sonuçlanabilir.

 

Gümüş Nitratın Çevreye Etkisi

Gümüş nitrat doğada ağır metal kirliliğine yol açar. Su ortamı için; balıklar ve çeşitli sucul organizmalar için toksiktir. Yapılan araştırmalar göstermiştir ki gümüş nitrat doğaya atıldığında karıştığı topraklarda yetişen bitkilerin taşıdığı protein ve fenolik bileşik miktarını azaltmaktadır.

 

Gümüş Nitrat Aşındırıcı Mı ?

Gümüş nitrat bir oksidasyon ajanıdır.

Gümüş nitrat insan cildinde aşınmaya sebep olur.

 

 

Gümüş Nitrat Nasıl Depolanmalı ? Gümüş Nitrat Nasıl Taşınmalı ?

, "Oksitleyici" etiketini taşıyan uygun kaplarda (madde bazı plastik, kauçuk ve kaplama türlerine saldırabilir) depolanıp; hava, demiryolu, karayolu ve su yoluyla nakledilebilir.

Gümüş Nitrat Yanıcı Mı ?

Yanıcı değildir ancak diğer maddelerin yanmasını arttırır. Yangında tahriş edici veya zehirli dumanlar (veya gazlar) yayar.

 

Gümüş Nitrat Çözeltisi Hazırlama

Gümüş nitrat çözeltisi 17.0 gr gümüş nitrat tuzunun 100 – 110 °C’de 1 saat kadar etüvde ısıtılıp desikatörde soğutulmasını ardından soğutulan maddeden 16,9920 g gümüş nitrat 1 L’ lik balon jojede az saf suda çözülür. Daha sonra balon joje çizgisine kadar saf suyla doldurulur. Böylece 0.1 M gümüş nitrat çözeltisi elde edilir.

 

Gümüş Nitrat Nerelerde Kullanılır ?

Gümüş nitrat yoğun olarak diğer gümüş tuzlarının üretiminde kullanılır.

Çeşitli analizlerde leke sağlayarak reaktiflerin görüntülenmesi için kullanılır.

Burun kanaması, siğil gibi hastalıklar sık sık yaşanıyorsa bölgenin gümüş nitrat çubuğu ile yakılması yaygın bir tedavi yöntemidir.

Veteriner ilaçları üretiminde kullanılır.

Pestisitlerin üretiminde kullanılır.

Çeşitli ambalaj malzemelerinin üretimi ve uygulanmasında kullanılır.

Televizyon, bilgisayar, radyo gibi çeşitli elektronik cihazların üretiminde kullanılır.

Fotoğrafçılık alanında hem ekipmanların yapısında hem kimyasal olarak kullanılır.

Şampuanlar, parfümler, diş macunları gibi kişisel bakım ürünlerinin üretiminde kullanılır.

 

Gümüş Nitrat İle Dezenfektan Üretimi

Hidrojen peroksit ile gümüş nitrat sulu çözeltisi antimikrobiyal olarak gıda katkı materyallerinde kullanılır.  Gümüş nitrat dezenfektan olarak bu yöntemle hem gıdaların hem de üretim sürecinde kullanılan ekipmanların dezenfekte edilmesinde kullanılır.

Gümüş nitrat çözeltisi atık ve temiz su sistemlerinden hastanelere kadar geniş bir alanda, yaklaşık 24 saat etkinlik gösteren bir dezenfeksiyon etkisine sahiptir, benzerlerinin aksine uygulandıkları bölgede zararlı kalıntı bırakmazlar.

Escherichia coli, Proteus mirabilis ve Klebsiella pneumoniae gibi insan patojenlerine karşı %0,3 hidrojen peroksit solüsyonunda 30 ppb gümüşün etkinliğini yaklaşık 24 saat sürdürdüğü bilinmektedir.

Kullanıma uygun bir dezenfektan sıvı gümüş nitrat, fosforik asit, hidrojen peroksit, karbomer jel, asetik asit, sodyum nitrat ve distile suyun belirli oranlarda karışımı ile elde edilebilir.

Yapılan çalışmalar gümüş nitrat ve hidrojen peroksit temelli dezenfektanların Covid-19 virüsü üzerinde etkili olduğunu göstermektedir.

 

Gümüş Nitrat Nerelerde Satılır ?

Gümüş nitrat kimyasal maddeler satan mağazalarda ya da www.blabmarket.com. gibi online satış platformlarında satılmaktadır.

 

İstediğiniz miktarda ve saflıklarda Gümüş Nitrat satın almak için tıklayınız..

 

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.