Tüm Kategoriler

Cerrahi Sütür Nedir? | Cerrahi Dikiş İpliği Numaraları

19-09-2021 02:09
Cerrahi Sütür Nedir? | Cerrahi Dikiş İpliği Numaraları

 

                                                                                                                                                                                                                        CERRAHİ SÜTÜR


CERRAHİ SÜTÜR NEDİR ? CERRAHİ SÜTÜRLER NASIL SINIFLANDIRILIR ?

Cerrahi sütür yara kenarlarını kapatmak veya doku hasarını onarmak için kullanılan tıbbi bir materyaldir. Çeşitli kullanımlar için farklı özelliklere uygun birçok sütür tipi vardır. Sütürlar birçok özelliğe göre sınıflandırılmaktadırlar.

- Cerrahi sütürlar ya vücutta ayrışan, doktor tarafından çıkarılması gerekmeyen emilebilir sütürlerdir ya da yara iyileşmesinden sonra doktor tarafından çıkarılması gereken emilemeyen sütürlerdir. Bu sadece temel bir sınıflandırmadır.

- Sütürler tekli yapıdaki monofilament ve çoklu yapıdaki multifilament olarak yapılarına göre sınıflandırılır.

- Sütür hammadde kaynaklarına göre şu şekilde ayrılır doğal olanlar ipek, pamuk veya koyun bağırsağından katkütler vePoliglikolid, Polilaktik asit, Naylon, Poliester gibi sentetik olanlar şeklinde.

- Ve bir başka sınıflandırma da kaplamalı ya da kaplamasız boyalı veya boyasız şeklindedir.

 

CERRAHİ SÜTÜR HANGİ ÖZELLİKLERE SAHİP OLMALIDIR?

İdeal sütür yüksek kalite ve minimal risk için aşağıdaki gibi birkaç temel özelliğe sahip olmalı ;

·Sütür malzemesinin yapısı birkaç cerrahi işlem için kullanılabilir olmalıdır.

·Vücudun içinde doku reaksiyonuna neden olan yabancı cisim bırakmamalıdır.

·Cerahi sütür antijenik ve patojenik olmamalıdır.

·Elektronik olmamalıdır.

·Etilen oksit veya gama radyasyonu ile sterilizasyon gibi herhangi bir sterilizasyon yöntemiyle steril edilmelidir. Bu işlem bir yara enfeksiyonunu en aza indirmek için kritik öneme sahiptir.

·Malzeme boyutuna ve malzeme yapısına göre yüksek bir mukavemet gücüne sahip olmalıdır.

·Kullanımı kolay olmalıdır.

·Dikiş çapına göre tek tip boyutta olmalıdır.

·Minimal doku travmasında olmalıdır.

·Sütürlerin kimyasal yapısı bozunma sonrası vücutta toksisiteye neden olmamalıdır.

·Güvenli düğümlere sahip olmalıdırlar.

·Lazer teknolojisi veya yaranın kapanması için kullanılan ve işlemi daha hızlı hale getiren, yara izini azaltan tıbbi tutkal ekipmanları gibi yeni teknolojilere sahip olmalıdır.

 

CERRAHİ SÜTÜR MATERYALLERİ NELERDİR ?

Sütür ipliği çok sayıda malzemeden yapılabilmektedir. Orijinal sütürler; katküt sütür ve ipek iplik gibi biyolojik malzemelerden yapılmıştır. Bu sütürler vücut sıvılarını emer ve enfeksiyona neden olabilirler. Modern sütürlerin çoğu, emilebilir poliglikolik asit, polilaktik asit, monokril ve polidioksanonun yanı sıra emilemeyen naylon, polyester, PVDF ve polipropilen dahil olmak üzere sentetiktir. FDA ilk olarak 2002'de triklosan kaplı sütürleri onaylayarak; bunların yara enfeksiyonu olasılığını en aza indirgediğini kanıtladı. Sütürler çok özel boyutlarda üretilebilir ve emilebilir (vücutta doğal olarak biyolojik olarak parçalanabilir) veya emilemez olabilir. Sütürler ile atılan dikişler, dokuyu güvenli bir şekilde tutacak kadar güçlü, ancak düğümlenecek kadar esnek olmalıdır. Sütürler en önemlisi vücutta herhangi bir reaksiyona neden olmayacak şekil hipoalerjenik materyallerden üretilmiş olmalıdır.

 

CERRAHİ SÜTÜR ÇEŞİTLERİ NELERDİR?

Cerrahi sütürler farklı dikiş tekniklerine göre sınıflandırılmaktadır. Başlıca sütür materyali emilebilir yada emilemez olarak sınıflandırılmaktadır.

·Emilebilir sütürler, doktorunuzun tarafından alınmasını gerektirmez. Bunun nedeni, vücudunuzun dokularında bulunan enzimlerin doğal olarak onları sindirmesidir.

·Emilmeyen sütürler; doktorunuz tarafından daha sonraki bir tarihte alınması veya bazı durumlarda kalıcı olarak bırakılması gerekecektir.

İkincisi sütür materyali ise ; sütürlerin gerçek yapısına göre sınıflandırılmadır. Monofilament sütürler tek bir iplikten oluşur. Bu, dikişin dokulardan daha kolay geçmesini sağlar. Örgülü dikişler, birbirine örülmüş birkaç küçük iplikten oluşur. Bu, daha iyi bir güvenliğe yol açabilir, ancak bu, artan enfeksiyon potansiyeline de sebep olmaktadır.

Üçüncü ayrım ise dikişler doğal veya sentetik malzemeden yapılmış olarak sınıflandırılabilir. Ancak tüm sütür materyali sterilize edildiğinden bu ayrım çok seçici olmamaktadır.

 

· Emilebilir Cerrahi Sütürler ;

GUT Bağırsak Sütürü: Bu doğal monofilament sütür, iç yumuşak doku yaralarını veya yırtıklarını onarmak için kullanılır. Gut, kardiyovasküler veya nörolojik prosedürler için kullanılmamalıdır. Vücut bu dikişe en güçlü tepkiyi verir ve çoğu zaman yara izi kalır. Jinekolojik cerrahi dışında yaygın olarak kullanılmaz.

Polidioksanon (PDS): Bu sentetik monofilament sütür, birçok yumuşak doku yara onarımı (abdominal kapamalar gibi) ve ayrıca pediatrik kardiyak prosedürler için kullanılabilir.

Poliglekapron (MONOCRYL) : Bu sentetik monofilament sütür, yumuşak doku onarımında genel kullanım için kullanılır. Bu materyal kardiyovasküler veya nörolojik prosedürler için kullanılmamalıdır. Bu dikiş en çok cildi görünmez bir şekilde kapatmak için kullanılır.

Poliglaktin (Vicryl): Bu sentetik örgülü sütür, el veya yüzdeki yırtıkları onarmak için iyidir. Kardiyovasküler veya nörolojik prosedürler için kullanılmamalıdır.

 

·Emilemeyen Cerrahi Sütürler ;

Emilmeyen sütürlerin bazı örnekleri aşağıda bulabilirsiniz. Bu tip sütürlerin tümü, hem kardiyovasküler hem de nörolojik prosedürler dahil olmak üzere, genel olarak yumuşak doku onarımı için kullanılabilir.

Naylon : Doğal bir monofilament sütür.

Polipropilen (Prolen) : Sentetik bir monofilament sütür.

İpek : Örgülü doğal dikiş.

Polyester (Ethibond) : Örgülü sentetik sütür.

 
                                              

 

CERRAHİ SÜTÜR NUMARALARI VE UYGUN KULLANIM ALANLARI NELERDİR ?

 

 

CERRAHİ SÜTÜR SEÇİMİ VE TEKNİKLERİ NASILDIR?

·Sütür çapı; kullanım özelliklerini ve gerilme mukavemetini etkilemektedir. Sütür ne kadar uzun ise çap o kadar küçüktür. Yani 7-0 sütür ; 4-0 sütürden daha küçüktür. Sütür boyutunu seçerken, dokunun doğal mukavemeti dikkate alınarak mümkün olan en küçük boyut seçilmelidir.

·Cerrahi sütür tekniğinde ufak bir bilgi verecek olursak ; dikiş materyali (sütür) bir iğneye takılır. İğnenin birçok farklı özelliği olabilir. Çeşitli boyutlarda olabilir ve ayrıca kesici veya kesici olmayan bir kenara sahip olabilir. Daha büyük iğneler her dikişte daha fazla dokuyu kapatabilirken, daha küçük iğnelerin yara izini azaltması daha olasıdır.


 

Cerrahi sütürler de dört farklı iğne çeşidi mevcuttur;

- Düz İğne

- Yarım Kavisli İğne

- 1/4 daire, 1/2 daire, 3/8 daire, 5/8 daire kavisli iğne

- Birleşik Kavisli İğne

İğne düz veya kavisli olabilir ve daire açısına göre eğrilik (1/4 daire, 1/2 daire, 3/8 daire ve 5/8 daire) olarak ayrılır. İğne şekli seçimi her zaman cerrahi işlem uygulanacak dokunun erişilebilirliğine bağlıdır, cerrahi alan ne kadar darsa o kadar fazla eğrilik gerekir.

En yaygın şekiller şunlardır ;

1- Çeyrek Daire (1/4) ;Biraz eğriliği vardır, dışbükey yüzeyde ve hassas cerrahide kullanılır, tipik olarak oftalmik prosedürlerde, yüz estetiğinde, göz kapaklarında, fasyada (zarda) ve mikrocerrahide kullanılır.

2- Yarım Daire (1/2) : Dar alanlarda kullanım için geniş bir yayı vardır, uygulama alanı cilt, kas, periton, göz, karın cerrahisi ve gastrointestinal sistemdir.

3- Üç - Sekiz Daire (3/8) : En yaygın iğneler büyük ve yüzeysel yaralarda kullanılır ve derin boşluklarda kullanılması imkansızdır. Deride, el cerrahisinde, fasyada, kasta, subkütikülerde uygulanan bu iğnedir.

4 - Beş - Sekiz Daire (5/8) : Bu iğneler, iğne tasarımı sayesinde derin ve kapalı boşluklarla mükemmel, küçük yerlerde manevra yapmayı kolaylaştırır. Uygulama alanı ağız içi, ürogenital ve anorektal prosedürler.

5 - Yarım kavisli (kayak iğnesi): Bu iğnenin kavisli kısmı dokudan kolayca geçer, laparoskopik teknikte ve cilt kapatmada kullanılır.

6 - J şekli iğne : Derin kesilerde kullanıldığı için laparoskopik cerrahide iç organlara zarar vermeden vajina ve rektumda kullanılır.

7- Bileşik kavisli iğneler : Ağız, göz ve ön segment göz cerrahisinde kullanılır.

8 - Düz iğne : Kolay ulaşılabilir dokuda, tipik olarak karın cerrahisinde, rinoplastide kullanılır.

 

 

CERRAHİ DİKİŞ NASIL ATILIR ? SÜTÜR ATMA TEKNİKLERİ

Acil durum gerektiren bir konudur. Kesiklerde eğer tendonlarda bir sıkıntı yoksa çok parçalı bir yaralanma değilse, tamamen steril koşullarda daha önce Otoglav’da steril edilmiş dikiş seti kullanılarak, kesilmiş bölge temizlenerek dikilir. Dikilme işleminden sonra pansumanları belli aralıklarla yapılır.

 

Sütur atma sırasıyla aşağıdaki işlem basamakları takip edilerek yapılır:

·Hastaya yapılacak işlem hakkında bilgi verip izin alınır.

·Kullanılacak malzemeler kontrol edilir.

·Hastaya uygun pozisyon verilir.

·Kullanılacak steril malzemeler uygun şekilde açılır.

·Yara yabancı maddelerden temizlenir.

·Düz klempe dört kat olarak katlanmış steril tampon takılır ve üzerine antiseptik madde dökülür. DİKİŞ ATMA

·Yara kenarları içten dışa genişleyen daireler şeklinde temizlenir.

·Delikli steril örtü yaranın çevresine örtülür.

·Anestetik maddenin kapağı açılır.

·Anestetik madde enjektöre çekilir.

·Anestetik madde yara kenarına uygulanır.

·Dikiş materyalinin iğnesi 2/3’lük kısmından tutulacak şekilde portegüye yerleştirilir.

·Yara kenarı penset ile tutulur.

·İğne yara kenarlarından eşit mesafede ve derinin tüm katlarını alacak şekilde geçirilir.

·İğnenin çıktığı noktanın iki yanına pensetin uçları yerleştirilir.

·Penset ile deri geri itilir iğne dışarıya çıkarılır.

·Derinin dışından iğne portegü ile tutulur.

·Portegü bilek hareketiyle iğnenin kıvrımına uygun döndürülerek deriden çıkarılır ve dikişe başlanılan noktada, dışarıda 2-3 cm iplik kalana kadar iğne çekilir.

·İpliğin uzun kalan tarafından bir el ile ipi tutarak portegünün ucuna iki kez dolanır.

·Portegü ile diğer taraftaki serbest ucu yakalayıp eller çapraz yapacak biçimde dolanan ipi karşı tarafa, portegü ucundaki ip de uzun ip tarafına çekilir.

·Aynı işlem bir de ters yönde tekrarlanarak düğüm bir öncekinin üstüne oturtulur.

·Düğüm olabildiğince yara kenarlarından uzaklaştırarak düğümün ipliğin deriye girdiği noktaya oturması sağlanır.

·Yara kenarları arasında boşluk kalmayacak ve yara kenarları hafifçe dışa doğru dönecek şekilde düğüm sıkıştırılır.

·Düğüm oturunca portegü gevşetilip ipin ucu serbest bırakılır.

·Düğümden sonra 5-7 mm iplik kalacak biçimde her iki ip makas ile kesilir.

·Yara boyutuna bağlı olmakla birlikte 1 cm’den sık olmamak üzere yeterli sayıda dikiş atılır.

·Dikiş atma işlemi bittikten sonra yara antiseptik madde ile tekrar temizlenir.

·Yaranın üzeri steril tampon ile örtülerek flaster yardımı ile tesbit edilir.

·Kullanılan malzeme uygun şekilde toplanır.

·Tüm atıklar güvenli biçimde uygun atık kutusuna atılır.

·Eldivenler çıkarılır, uygun atık kutusuna atılır.

·Eller yıkanır.

·Yapılan işlem kaydedilir.

 

CERRAHİ DİKİŞ ALMA , SÜTÜR ALMA ve DİKİŞ ALMA ZAMANLARI

 

Bu işlem de steril koşullarda olur. Hasta ya ameliyat olmuştur sonrasında ilgili sağlık kuruluşuna başvurur ve dikişlerini pens ve bistürü yardımıyla alıdırır. Ya da bizim dikiş atılan vaka 10-15 gün dikişlerini siteril koşullarda aldırır. Dikişlerinizi almak için doktorunuz önce bölgeyi sterilize edecektir. Sütürünüzün bir ucunu alıp kesecekler, cildinize mümkün olduğunca yakın kalmaya çalışacaklar. Ardından, dikiş ipliğini nazikçe bölgeden çekecektir.

                                                  

 

CERRAHİ SÜTÜR SETİ 

Bir cerrahi sütür kiti ; cerrahi sütür, bir cımbız, kavisli bir makas, iğne tutucu ve neşter içermektedir. Cerrahi sütür dediğimiz iğne ve ipliğinden oluşmaktadır. Sütürlerin üzerinde yer aldığı sütür pedleri; yeniden kullanılabilir, yırtılmaya karşı dayanıklıdır ve tekrarlanan kullanımlardan sonra bile şekillerini ve dokularını koruyabilmektedir.

İçerik ;

·Sütür Pedi

·iğne tutucu

·Cerrahi makas

·Cerrahi cımbız

·Neşter

·2 iğne ipliği kombinasyonu


 

 

CERRAHİ SÜTÜRLER NERELERDE SATILMAKTADIR ?

Cerrahi sütürler medikalciler ve sağlık ekipmanları satışı yapan firmalarca satışa sunulmaktadır. Ve halk sağlığı merkezlerinin belirlediği noktalarda satışları sağlanılmaktadır.


 

 

CERRAHİ SÜTÜR FİYATLARI NASIL DEĞİŞMEKTEDİR ?

Cerrahi sütür paketlerinin içerisinde iğnesi ile beraber 12 steril paket bulunmaktadır. Yani bir kutu cerrahi sütür satın aldığınızda 12 ayrı streril pakette cerrahi iplik edinmiş olursunuz.

 

GMD MARKA CERRAHİ SÜTÜRLER

 

GMD marka cerrahi sütürler üstün kaliteli ve gerekli sterilizasyon işlemlerinin tüm adımları doğru bir şekilde sağlanarak üretilmektedir. Sütürlerin hepsi 100% temiz oda standartlarında üretilmektedir. Böylelikle üretilen sütürler tüm dış kaynaklı kontaminasyonlardan uzak tutulmaktadır. Sütürlerin hepsinde sterilizasyon işlemi için etkin düzeyde etilen oksit gazı kullanılmaktadır. Tüm bu işlemler sonrasında sütürlerin paketleme aşamasında ; nem ve oksijene karşı dirençli bariyerli paketleme sağlanılmaktadır.


 

GMD marka sütürler; emilebilir ve emilemeyen özellikleri ve iplik çeşitlerine göre aşağıdaki şekilde isimlendirilmektedir ;

 

 

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.