Tüm Kategoriler

Ameliyat Dikiş İpliği Çeşitleri | Ameliyatta Kullanılan Dikiş İpi

19-09-2021 11:57
Ameliyat Dikiş İpliği Çeşitleri | Ameliyatta Kullanılan Dikiş İpi

                                                                                                             AMELİYAT DİKİŞ İPLİKLERİ

 

AMELİYAT DİKİŞ İPLİKLERİNİN TARİHÇESİ

 

Ameliyat iplikleri binlerce yıldır kullanılmaktadır ve iyileşme süreci tamamlanana kadar yaraları bir arada tutmak için kullanılır. Ameliyat ipliklerinin bulunuşu ilk olarak eski Mısır literatüründe MÖ 3000'e kadar dayanmaktadır. Ameliyat ipliklerinden önce yüzyıllar boyunca kenevir gibi bitki materyallerinden veya pamuktan veya tendonlar, ipek ve arterler gibi hayvansal materyallerden yararlanılmıştır. Ve bu yüzyıllarda yararlanılan koyun bağırsağından dokunan ince bir iplik olan katgüttü. 1800'lerde katgüt yaraları dikmek için kullanmadan önce sterilize etmek gerektiği fikri ortaya atıldı.  1860'larda doktor Joseph Lister katgütü sterilize etmek için bir teknik geliştirdi ve nihayet 1906'da mükemmelleştirildi. Ve her gelişme enfeksiyon riskini azaltmaya yardımcı oldu.

 

20. yüzyılın başlarında, dikiş için kullanılabilecek sentetik malzemeler geliştirildi. Günümüzde hala kullanılan bu sentetik malzemeler, yara iyileşme sürecinde emilme yeteneklerine bağlı olarak "emilebilir” veya "emilemez” olarak sınıflandırılmıştır.

Emilebilir sütürler genellikle 10 gün ile sekiz hafta arasında çözülür ve şunlardan yapılır:

• İpek

• Katgüt

• Poliglikolik asit

• Polilaktik asit

• Monokril

Emilmeyen dikişler doğal olarak çözülmez ve genellikle yara kapandıktan sonra alınır. Şunlardan yapılırlar:

• naylon

• Polyester

• Paslanmaz çelik

• PVDF

• Polipropilen

 

En yeni teknlojide ise lazerle yapıştırma tekniği ortaya atıldı. Bu yeni teknik ; sürecin daha hızlı ilerlemesine yardımcı oluyor ve aynı zamanda izleri daha az görünür hale getiriyor.

 

AMELİYAT DİKİŞ İPLİKLERİ NEDEN VARDIR ?

Cerrahi sütür yani ameliyat dikiş iplikleri ;  doktorlar tarafından ameliyatlar sırasında kullanılan en yaygın tıbbi ekipmanlardan biridir. Dikiş, bir ameliyattan veya yaralanmadan sonra vücut dokularını bir arada tutmaya yardımcı olur. Bir sütür uygulaması, esas olarak, bağlı bir iplikle birlikte bir iğnenin kullanımını içerir.

 

Günümüzde doktorlar, farklı boyut, şekil ve iplik materyallerine sahip çok çeşitli ve türde cerrahi sütürlere erişebilmektedir.

 

AMELİYAT İPLİKLERİ NELERDEN ÜRETİLİR ?

 

Sütürler, emilebilir veya emilemez (ayrıca çözünebilir olarak da tanımlanır) temelinde değişen çeşitli malzemelerden yapılabilirler.

Ameliyat ipliği emilebilir durumda ise genellikle poligaktin veya katgütten yapılırlar. Katgüt sütürleri doğaldır (genellikle koyun veya keçi olmak üzere hayvanların bağırsaklarındaki kolajenden yapılan filamentler), Poligaktin sütürleri ise sentetiktir.

Öte yandan, emilemeyen sütürler ameliyat iplikleri çelik, ipek, naylon, polyester veya polipropilenden yapılabilir. Tüm bu materyallerin genellikle iyileştikten sonra vücuttan atılması gerekir. Bunu yapmamak, yabancı cisim nedeniyle granülom veya enfeksiyona neden olabilir.

 

Her bir sütür tipinin neden kullanıldığına gelince, bir dizi faktöre göre değişir.

Size daha basit bir açıklama yapmak için, emilebilir sütürler en iyi şekilde daha derin dokular ve zarlar için kullanılır.

Emilmeyen sütürler genellikle cilt kapatma (ve sonra çıkarma) veya tendon veya damarlardaki derin onarımlar için kullanılır. Emilemeyen bir sütür ile derin bir onarım yapılması durumunda, iyileşme sürecinde geçici bir adımdan ziyade bir onarım için kullanıldığı için çıkarılmaz.

 

ERİYEN AMELİYAT İPLİKLERİ (ÇÖZÜNENİLİR AMELİYAT İPLİKLERİ )

Emilebilir dikişlerin veya eriyen dikişlerin alınmasına gerek yoktur. Vücutta uzun süre kalabilen özel malzemelerden yapılırlar. Haftalar veya aylar boyunca vücudunuz dikişleri, kesi kapandıktan çok sonra çözer.

Emilebilir sütürler genellikle bir insizyonun en derin kısımlarını kapatmak için dahili olarak kullanılır, ancak aynı zamanda cildin yüzeyinde de kullanılırlar. Bir cerrah bir kesi yaptığında, deriden daha fazlasını keserler; ayrıca cildinizin altındaki yağı ve potansiyel olarak kas veya diğer dokuları da keserler. Cerrahınız kesiğin daha derin kısımlarını emilebilir dikişlerle kapatabilir ve ardından cildinizde daha fazla dikiş veya yapışkan şeritler veya cerrahi cilt yapıştırıcısı gibi başka bir kapatma türü kullanabilir.

Emilebilir sütürler, hem mukavemet hem de vücudunuzun bunları yeniden emmesi için ne kadar süreceği konusunda büyük farklılıklar gösterir. Bazı türler 10 gün kadar kısa sürede çözülürken, diğer türlerin çözülmesi yaklaşık altı ay sürebilir.

AMELİYAT DİKİŞ İPLİĞİ NUMARALARI VE KULLANILDIKLARI LOKASYONLAR

Sütür boyutları en küçüğünden en büyüğüne ; ( 10-0 / 9-0 / 8-0 / 7-0 / 6-0 / 5-0 / 4-0 / 3-0 / 2-0 / 1-0 / 0 / 1 / 2 / 3 / 4 / 5 )

(10-0 , 9-0 , 8-0) : Tipik olarak en hassas ameliyatlarda kullanılır. Hem göz cerrahide hem de eldeki yırtılmalar nedeniyle küçük hasarlı sinirlerin onarılmasında yaygın olarak kullanılır.

(7-0 , 6-0): Küçük damarları ve arterleri onarmak veya hassas yüz plastik cerrahisi için kullanılır.

(5-0 , 4-0) : Aort gibi büyük damar ameliyatlarında kullanılır.

(3-0 , 2-0 , 1-0) : Genel cerrahide doku üzerinde çok fazla gerilim olduğunda cilt kapanması, kas tabakalarının kapanması veya bağırsak onarımınde kullanılır.

(0 , 1 , 2 , 3 , 4 , 5) : Karın cerrahisinde zar (fasya) tabakasının, diz ve kalça cerrahisinde eklem kapsülünün veya sırt cerrahisinde derin tabakaların kapatılması için.

AMELİYAT DİKİŞ İPLİĞİ RENKLERİ

Ameliyat dikiş ipliği renkleri aşağıda ki gibi genellenmektedir ;

Sarı : Düz Katgüt

Kahverengi : Kromik Kargüt

Mavi : Prolene

Siyah : Silk – ipek

Pembe : Vicryl

Beyaz :  Koton

 

 

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.